Онлайн TV FM радіо FM пауза

Михайло Ярема розповів про розвиток регбі на Прикарпатті

Клуб «Роланд», флагман франківського регбі, нещодавно стартував у осінній частині чемпіонату України. Минулої неділі, 27 вересня, команда провела першу домашню гру, в якій, на жаль, поступилась збірній Рівненської області, пише Репортер.

Про шанси команди у Вищій лізі України, а також про розвиток регбі на Прикарпатті розказуєМихайло Ярема – президент обласної федерації регбі та віце-президент «Роланда».

– Пане Яремо, в яко­му стані зараз регбі в Івано-Франківську?

– Нині ми працюємо в першу чергу над двома великими напрямками: по-перше, це команда «Роланд», яка вийшла на рівень майстрів і виступає зараз у Вищій лізі, а по-друге – це дитячо-юнацьке регбі. Зараз у нас займаються понад 120 дітей від 9-10 до 18-19 років. Поки що регбі зосереджено в Івано-Франківську, але ми ставимо своїм зав­данням вийти за межі міста. Ми розмовляли з представниками Косівського району і вже пробуємо там залучити школярів до регбі-5 – безконтактного різновиду, який допоможе дітям ознайомитись із цим видом спорту. Цей варіант регбі ми апробували у Франківську, де вже п’ятий рік поспіль проводимо чемпіонат міста серед шкіл.

– Діти також беруть участь у всеукраїнських змаганнях?

– Так, наші діти та юнаки виступають у чотирьох чемпіонатах різних вікових груп – до 11, 13, 15 й 17 років. Граємо як у класичне регбі 15 на 15, так і в більш динамічний варіант – 7 на 7, який включений до програми Олімпіади.

Чемпіонат України до 11 років цьогоріч проходив у Ворохті. У ньому взяли участь команди з Одеси, Києва, Хмельницького та Ужгорода, які у той же час проводили там навчально-тренувальні збори. Івано-франківська команда посіла друге місце, поступившись у фіналі збірній Одеси.

Команди до 13, 15 та 17 років зараз якраз виступають у своїх змаганнях. Юнаки до 17 років разом з командою Тернополя нещодавно провели дві гри у Львові – поступились хмельничанам та обіграли львів’ян. Наступних вихідних юнаки до 13 років гратимуть у фінальному етапі чемпіонату України, що відбудеться в Івано-Франківську на стадіоні імені Героїв пожежних. Поки що команда перебуває на сьомому місці, але, сподіваємось, покращить своє становище. Наші юнаки до 15 років наразі посідають п’яте місці у чемпіонаті України. Уже 9-10 жовтня у Києві відбудеться заключний тур, де ми будемо відстоювати місце в п’ятірці. Треба зважати, звичайно, що команди Одеси та Києва мають значно серйознішу підтримку – як матеріальну, так і кадрову, тож мають перевагу над нами і в результатах.

– Щодо матеріально-технічної бази. Де проходять тренування та як утримуються команди?

– Тренуємося в основному на базі загальноосвітніх шкіл № 25 та № 17. Що стосується інвентарю, зокрема м’ячів, то це питання непросте, бо він не виготовляється в Україні, його треба завозити з-за кордону. На сьогодні отримуємо підтримку з міської ради та ОДА, тож принаймні можемо виїжджати на змагання. Велику роль також відіграє підтримка батьків. Загалом заняття для дітей у нас безкоштовні, але на поїздки іноді потрібні додаткові кошти.

– Почати займатись у вас може кожен охочий чи ви проводите попередній відбір дітей?

– Відбору в нас немає, оскільки регбі – це специфічний вид спорту, в якому знайдеться місце для будь-якого гравця. Також ми тепер набираємо і дівчат, а в перс­пективі думаємо виставити дівочу команду, яка до 13 років може грати на турнірах із хлопцями. Антропометричні дані не грають ролі, бо потрібні й ті, хто вестиме силову боротьбу, і ті, хто боротиметься позиційно – швидші та спритніші гравці. Відбір у нас іде вже по ходу тренувань – ті, хто проявляє характер і майстерність, ті й будуть надалі виступати.

– «Роланд» недавно стартував у чемпіонаті України. Як охарактеризуєте стан команди?

– Цей рік був складний для всіх і в економічному, і в політичному планах, що відобразилось на спорті. Треба брати до уваги, що регбійна команда, 15 гравців якої виходять на поле, повинна мати у складі не менше 25 виконавців, а з урахуванням резерву – понад 30. Ми маємо таку кількість гравців, але, враховуючи наш любительський статус, багато спортсменів, яким близько 30, а то й більше років, дедалі частіше зосереджуються на сім’ї. Частина гравців переїхала з Івано-Франківська, двоє воюють на Донбасі. Тож зараз ми уже долучаємо тих юнаків, яких встигли підготувати. Цього сезону спостерігається зміна поколінь і переформатування команди, можна навіть сказати, що «Роланд» вступив у другий етап свого розвитку. Команда не професійна, грає виключно на ентузіазмі, без будь-яких матеріальних дивідендів. Але регбі – це більше філософія, ніж вид спорту.

– Як охарактеризуєте старт команди в осінній частині чемпіонату України?

– Ми граємо у західній групі Вищої ліги – це другий за силою дивізіон в Україні. Разом з нами у підгрупі виступають ужгородський «КОРЗО» та збірна Рівненської області.

Перший матч в Ужгороді ми зіграли внічию, а в неділю, на жаль, вдома поступились рівнянам. Проте команда зберігає всі шанси посісти перше місце у своїй групі та вийти на суперника, що стане другим в іншій підгрупі. Як би там не було, друге місце також дає право вийти до півфіналу і боротись за медалі Вищої ліги.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua