Онлайн TV FM радіо FM пауза

Пасічники отримали грант на збір лісового меду (Kurkul)

У травні 2018 р. комунальне підприємство «Долина-Інвест» виграло грант від Євросоюзу на €520,6 605 тис. Ще €108,2 тис. підприємству виділили з міського бюджету. За ці гроші вирішили побудувати інфраструктурний центр «Агро-Парк». Про це повідомляє Kurkul з посиланням на «Репортер».

За словами директора КП «Долина-Інвест» Олександра Кізима, нині Долинський район Іванофранківщини заробляє в основному на нафтогазодобувній промисловості, інвестиційний проект, який отримав підтримку ЄС, дотичний до сільського господарства.

Будувати економічну стратегію вирішили довкола бджільництва та ягідництва. Адже це доволі прибутковий бізнес, тим більше в районі є всі передумови для його розвитку.

«Сьогодні в Долинському районі є 230 осіб, які мають вулики в своєму господарстві. Тобто є середовище людей, яке займається бджільництвом в тій чи іншій формі, але цих людей нічого не об’єднує. Ми ж вирішили зробити із бджолярів таких собі міні-фермерів», — підкреслює Олександра Кізима.

За його словами, об’єднати людей у кооператив виявилося не так вже й просто. На самому початку фермери були дуже пасивними. Вони геть не розуміли, навіщо їм об’єднуватись та що вони з того отримають.

Друга проблема — відсутність фахової освіти. Адже більшість бджолярів — самоучки, частину грантових коштів довелося вкласти в їх навчання.

«Свою роботу ми почали з тренінгів та лекцій. Кожен, хто брав у цьому участь, писав конт­рольні, складав іспити. На сьогодні ми маємо 28 сертифікованих фахівців. Вони точно знають, що таке бджола, скільки вона їсть і як збирає мед», — розповів Олександра Кізима.

Для майбутніх бджолярів організували цикл навчань

Нині в медовий кооператив входить 12 бджолярів. Минулого року, спільно з КП «Долина-Інвест», вони подали заявку на обласний конкурс проектів і програм місцевого самоврядування та отримали на розвиток з обласного бюджету 290 тис. грн.

«Ще 50 тис. грн нам виділили з міського бюджету і 50 тис. грн назбирали самі бджолярі, скинулися, так би мовити. За ці кошти ми закупили обладнання для кочових пасік. Тобто наші пасічники наступного літа не сидітимуть вдома, а будуть їхати з вуликами в гори — туди, де цвіте малина, іван-чай, і збирати гірський лісовий мед. Потім цей мед будуть здавати на переробку і продавати за кордон», — наголошує Олександра Кізима.

Власне переробка — це останній етап грантового проекту. Навесні 2020 р. в Долині планують відкрити виробничий цех.

Готову продукцію хочуть продавати за кордон. Карпатським медом вже зацікавились країни Сходу — Китай, Японія, Арабські Емірати.

«Наразі жодних угод ми укладати не можемо. Бо ж не знаємо, наскільки швидко вдасться налаштувати виробництво. Але маємо перелік потенційних партнерів, яким будемо надсилати комерційні пропозиції, як тільки будемо готові», — каже
директора КП «Долина-Інвест».

На фінальній стадії два кооперативи та виробничий цех мають об’єднатися в інфраструктурний центр «Агро-парк». А вже через рік можна буде говорити про перші прибутки.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua