Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Богородчанах у Домініканському костелі шукатимуть крипту графині Потоцької

Богородчани

Плануються археологічні розкопки у Домініканському костелі у Богородчанах, який передано в користування місцевій римо-католицькій релігійній громаді.

Наразі активісти здійснюють підготовчі роботи для дослідження підземних ходів науковцями. Ініціювали дослідження підземелля історики та активісти громадських організацій «Захист є» та «Богородчанська варта», розповіла одна з ініціаторок Тетяна Гринишин.

Про це повідомляє РАІ з посиланням на Бліц-Інфо.

Гринишин розповіла, що ідея проводити розкопки виникла під час обговорення проблеми реставрації для збереження комплексу, як пам‘ятки архітектури.

«Тоді зайшла мова, що потрібно дослідити ходи під будівлею домініканського костелу і палат духовенства. Раніше розкопками офіційно ніхто не займався, проте відомо, що на початку 90-х років все-таки місцеві жителі спускалися у підземні ходи. Ми хочемо привернути увагу туристів до цієї красивої пам’ятки», – зазначає активістка.

Гринишин зауважує, що за архівними даними, у підвалі, під вівтарною частиною храму розміщена крипта графині Потоцької. Саме її планують відновити. Також планується відкрити підземні ходи з елементами середньовіччя.

Активісти звернулись в управління культури національностей та релігій ОДА та науково-дослідницький центр «Охоронна археологічна служба України», для отримання дозволу на розчистку підвальних приміщень, а надалі — на археологічні роботи і дослідження пам’ятки архітектури.

Днями підвали оглянув фахівець з відділу археології та спеціаліст по криптах, який зацікавився подальшим дослідженням.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua