Онлайн TV FM радіо FM пауза

Пружинять і полегшують крок: нові екзоскелетні черевики створили в США. Відео

Новини

Ці екзоскелетні черевики можуть поліпшити життя людей похилого віку і тих, хто має проблеми з рухливістю. Винахід американських учених Стенфордського університету знижує навантаження на м’язи й допомагає ходити швидше. Кожен пристрій оснащено двигуном, датчиками, акумулятором та мікрокомп’ютером.

Черевики полегшують роботу литкових м’язів, що дає змогу на 9 % збільшити швидкість ходьби, витрачаючи на 17 % менше енергії. Це схоже на те, ніби людина скинула з плечей рюкзак вагою 13 кілограмів.

Під час ходьби в екзоскелетних черевиках виникає відчуття, що взуття пружинить і відштовхує ногу від землі. Важливо й те, що пристрій здатний навчатися. Тобто він підлаштовується під особливості ходьби користувача. У цьому допомагають датчики, які визначають силу й характер роботи різних суглобів. На самонавчання пристрою іде менш як година.

Дослідники сподіваються, що такими екзоскелетними черевиками користуватимуться в усьому світі. Вони будуть порівняно недорогими.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua