Онлайн TV FM радіо FM пауза

Кровопролитні сутички в Багдаді: щонайменше 20 загиблих. Відео

Політика

У Багдаді спалахнули кровопролитні сутички. На протест вийшли прихильники впливового шиїтського імама Муктади ас-Садра після того, як він оголосив, що назавжди йде з політики. Люди штурмували урядовий палац і вступали в сутички з прибічниками суперницьких угруповань. Загинуло щонайменше 20 осіб. У місті запроваджено комендантську годину.

Ас-Садр оголосив про своє рішення у Твіттері. Там же він розкритикував інших шиїтських лідерів за те, що вони не прислухалися до його закликів провести реформи. Також ЗМІ повідомляють, що імам нібито оголосив голодовку, яка триватиме, доки не припиниться насильство.Прихильники ас-Садра заявляють, що об’єдналися проти корупції.

Заворушення виникло після того, як політики багато місяців не могли знайти вихід із глухого кута й сформувати новий уряд. Торік на виборах, які пройшли у жовтні, блок ас-Садра здобув перше місце. Але в червні він відкликав із парламенту своїх законодавців, бо не зміг сформувати кабінет міністрів. Тоді його прихильники зайняли парламент і заблокували вибори нових президента й прем’єр-міністра.

Ас-Садр не вперше залишає, а потім повертається до іракської політики. Водночас він і далі контролює багато державних відомств, а також керує воєнізованим угрупованням, яке має тисячі членів. Нинішня розбіжність між ним та його шиїтськими суперниками зайшла надто далеко. А це означає, що в країні ще довго не буде нового уряду.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua