Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як вберегти себе та домашніх улюбленців від кліщів: поради від франківських експертів. Відео

Новини

Щороку навесні з настанням тепла активізовуються іксодові кліщі. Це небезпечні для людей і тварин істоти. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка та хвороба Лайма.

Підчепити кліща можна будь-де – у траві, на газоні, у лісі, парку чи сквері. Тому, якщо ви зібралися на прогулянку, варто подбати про себе. Якщо вас вкусив кліщ, потрібно звернутися у травмпункт, щоб там його видалили.

Укус кліща небезпечний і для тварин, особливо для собак. Якщо ж ваш улюбленець все ж спіймав кліща, варто не зволікати, а якомога швидше забрати його.

Одним з найбільш небезпечних захворювань для людини є кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. Ознаками кліщового енцефаліту є підвищення температури тіла до 38-40 градусів, головний біль, запаморочення, нудота, блювота та порушення сну.

Від кліщового енцифаліту можна зробити щеплення. Така вакцинація рекомендується в ендемічних зонах. Вона дає захист. Але ця вакцина не входить у список безкоштовних вакцин і є платною.

А яка ваша реакція?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua