Онлайн TV FM радіо FM пауза

Науковці: озеленення міст зменшить смертність від літньої спеки. Відео

Новини

Смертність від літньої спеки може зменшитися на третину, якщо великі міста стануть зеленішими. Такого висновку дійшли науковці у своєму новому дослідженні.

Вони вивчили статистичні дані 93 європейських міст. З’ясувалося, що загалом лише 15 % міського простору займають дерева. Через це в мегаполісах температура повітря на півтора-два градуси вища, ніж у сільській місцевості. Причина — в асфальті, що дуже нагрівається, а також у транспорті, якого стало надто багато.

Дослідники вважають, що, збільшивши площу міських насаджень до 30 %, можна знизити літню температуру та врятувати чимало життів.

У Барселоні, що в Іспанії, колись були м’якими й зими, й літа. Та за кілька десятиліть усе змінилося. Так, торік улітку в місті зафіксували 120 надто теплих ночей, коли температура перевищувала 20 градусів Цельсія. Водночас 2022-й став найспекотнішим роком в Іспанії за всю історію спостережень.

У Барселоні росте приблизно 250 тисяч дерев. Вони займають 25 % міської території. Влада планує озеленити ще 5 % міста. Утім, фахівці мають розв’язати чимало проблем.

Десять років тому в Барселоні почали будувати підземну автомобільну розв’язку замість тієї, яку зробили на поверхні ще в 70-х роках. Коли її закінчать, зверху посадять парк, який стане найбільшим у місті. Ще один парк з’явиться вздовж старої залізниці.

У своєму дослідженні науковці зазначають, що в озеленених містах люди мають ліпше здоров’я. Вони рідше страждають від серцево-судинних захворювань і деменції. Також у дітей та літніх людей покращуються когнітивні функції.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua