Онлайн TV FM радіо FM пауза

У США створили найпотужніший у країні лазер. Відео

Наука та ІТ

Найпотужніший у США лазер стоятиме в Мічиганському університеті. Його назвали «Зевс». Скоро за його допомоги проведуть перший експеримент. Потужність лазера — три петавати.

На створення лазерної установки пішло понад 18 мільйонів доларів. За допомогою лазерної системи надкоротких імпульсів проводитимуть дослідження в галузі фізики (зокрема досліджуватимуть космічну плазму), медицини, електроніки та національної безпеки. Цього року установку запускатимуть не на всю потужність, а наступного — уже на повну.

Перший у світі лазер потужністю один петават збудували в США чверть століття тому. Потім почали з’являтися потужніші установки в Європі та Азії. Так, у Румунії є лазер потужністю 10 петаватів, а в Китаї — 13. Причому китайські вчені планують побудувати установку потужністю 100 петаватів.

Потужність таких лазерів — пікова. Вона досягається шляхом скорочення лазерного імпульсу. Так тратиться менше електроенергії. Але що коротший імпульс, то складніше проводити експерименти.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua