Онлайн TV FM радіо FM пауза

Роботи-помічники

Мрія кожної домогосподарки – мати свого особистого робота-помічника на кухні – значно ближча до дійсності, аніж це може здатися. Дослідник Ян Ленц із відділу розробки роботів, що при Корнелльському університеті, розробив нові алгоритми і програмне забезпечення, які дадуть змогу роботам, як ось цей, працювати в хатніх умовах.

“Реальна мета цього проекту – в тому, щоб мати робота, який виконуватиме хатню роботу, яку вам самим робити не хочеться”, – каже вчений.

На відміну від інших роботів, запрограмованих виконувати ті ж самі рухи знову і знову, Kodiak є “інтуїтивним” роботом і здатний маніпулювати предметами, якими він раніше не користувався. Аби зробити це, дослідники вдалися до методу, який нагадує процес людського навчання.

До програмного забезпечення введено зображення з Інтернету предметів, які оточують людину в щоденному житті, а також посібників з побутової техніки.
———————————————————————————————-

Останнє досягнення фірми “Панасонік” – так званий “робот-помічник”. Його розробили для того, щоб допомагати людяи похилого віку триматися на ногах. За допомогою вбудованих сенсорів такий робот дізнаЄться, коли літня людина, одягнута у спеціальний жилет, має намір встати на ноги. У відповідну мить робот втручається і надає допомогу людині.

“Літні люди іноді змушені носити підгузники, згодом стають прикутими до ліжка. Цього робота розроблено, аби допомогти людям в таких ситуаціях. Він допомагає їм встати з ліжка і сходити до туалету”.

До 2025 року частка літнього населення світу становитиме 30%, а число молодих людей, здатних доглядати за ними, навпаки скорочуватиметься. За цих обставин особливого значення набуває допомога робота.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua