Онлайн TV FM радіо FM пауза

Генетично модифіковані Т-клітини- це панацея

Вчені та лікарі за допомогою нової технології вилікували від раку смертельно хвору людину. Нова методика може стати потужними ліками від онкологічних та багатьох інших захворювань.

Онкологічні захворювання, нажаль, дуже поширені і стоять на шляху до радикального продовження життя людини. Сучасні засоби лікування раку не дуже надійні, але вчені, можливо, знайшли ефективний засіб лікування всіх видів раку, а також безлічі інших захворювань. Суть нової технології полягає у «навчанні» імунних клітин пацієнта боротьбі з клітинами раку. Перші успішні досліди з лікування пацієнтів у важкому стані продемонстрували найвищу ефективність нової методики.

Ніку Вілкінсу був поставлений діагноз лейкемія, коли йому було всього 4 роки. Нажаль, ні хіміотерапія, ні пересадка кісткового мозку від його сестри не допомогли позбутися хвороби. До 14 років стало ясно, що всі існуючі способи лікування не допомагають, а значить Нік скоріш за все помре. На щастя, хлопчика включили в експериментальну програму лікування, розроблену в Університеті Пенсільванії. Разом із 20-ма іншими молодими пацієнтами Нік Уілкінс пройшов курс експериментального лікування у Дитячій лікарні Філадельфії. Нещодавно на щорічних зборах Американського гематологічного суспільства лікарі представили доповідь про успішне завершення експерименту. Дивно, але вже через 2 місяці після лікування Нік повністю позбувся раку. З 21 пацієнтів у 18 спостерігалося повне видужання всього лише після одного курсу лікування.

Нова терапія заснована на використанні Т-клітин імунної системи пацієнта і, при належній кваліфікації лікарів, потенційно може бути здійснена у будь-якому сучасному медичному центрі. Лікування проходить наступним чином: спочатку лікарі беруть у пацієнта імунні Т-клітини і перепрограмовують їх шляхом передачі у нових генів. Модифіковані клітини «націлюють» на певні ракові клітини, і таким чином Т-клітини пацієнта набувають властивості виявляти та атакувати пухлинні клітини. Після перепрограмування, Т-клітини вводять у тіло пацієнта, у якого раніше ці ж самі клітини були взяті. У тілі людини кожна перепрограмована клітина передає свою нову генетичну модифікацію 10 тисячам інших клітин. Таким чином, в організмі пацієнта з’являється велика кількість «мисливців», які починають знищувати ракові клітини. По суті, вчені «навчили» імунітет боротися з раком точно так само, як він бореться, наприклад, із застудою.

У лікування є свої особливості. Після введення модифікованих клітин почалась активна боротьба з раком, яка супроводжувалась звичайними симптомами боротьби з інфекцією: висока температура, слабкість і т.п. У цей час пацієнтів тримали у відділенні інтенсивної терапії, наприклад Нік Уілкінс провів там день. Однак побічні ефекти нового лікування не йдуть ні в яке порівняння з тяжким отруєнням організму у результаті протиракової хіміотерапії або небезпеками і хворобливістю після операції з пересадки кісткового мозку.

Нова методика дуже ефективна. У Ніка через 2 місяці після лікування у крові не виявлено жодної ракової клітини. Більш того, генетично модифіковані Т-клітини вижили і можуть існувати у крові пацієнтів протягом мінімум 3 років. Це означає, що пацієнти надійно захищені від рецидиву хвороби власною імунною системою.

Лікарі дивляться на нову технологію оптимістично. Клінічні експерименти з нею ведуться лише з 2010 року, але досі кількість рецидивів залишається дуже низькою, у тому числі й у дорослих пацієнтів. З 12 повністю вилікуваних дорослих, тільки у одного спостерігався рецидив, причому рецидиви після терапії модифікованими Т-клітинами піддаються лікуванню набагато легше.

Сьогодні нова методика лікування доступна лише у ході експериментальних клінічних програм, але лікарі вважають, що через 3-5 роки вона стане звичайною клінічною практикою.



А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua