Онлайн TV FM радіо FM пауза

Народні цілителі допомагають розв’язувати проблему ВІЛ у Південній Африці. Відео

screenshot 8 1 - Народні цілителі допомагають розв’язувати проблему ВІЛ у Південній Африці. Відео - rai.ua Новини

У Південно-Африканській Республіці до розв’язування проблеми ВІЛ залучають народних цілителів. Вони беруть участь у спеціальній програмі, у межах якої людей закликають відкинути забобони та зробити тести, а також звернутися по медичну допомогу.

Шадрак — один із кількох традиційних цілителів, які беруть участь у пілотному дослідженні Університету Вітватерсранду. Їх навчили проводити тестування на ВІЛ, а також консультувати клієнтів, щоби більше південноафриканців дізналися про свій діагноз та запобігли поширенню захворювання.

У Південній Африці рівень захворюваності на ВІЛ один із найвищих у світі. І хвороба й далі поширюється, бо люди часто звертаються по допомогу саме до цілителів. До того ж лікарні не гарантують їхньої конфіденційності.

«Для деяких клієнтів відвідування клініки — велика проблема. Чоловіки особливо не люблять ходити до лікарень. Я виявив, що вони вважають за краще приходити до нас, бо побоюються, що про їхню проблему дізнаються. Вони не почуваються в безпеці», – розповідає Шадрак Машабане, народний цілитель.

Флоренс Хоза — ще одна традиційна цілителька, яка проводить тестування на ВІЛ.

«Якщо перевіряю людину й виявляю позитивний результат, то говорю з нею, раджу піти до лікарні. Я зберігаю їхні результати й чекаю, коли вони наважаться піти до лікарні. Якщо вони не наважуються, то я іду разом із ними, супроводжую їх, щоб вони почали лікуватися», – пояснює Флоренс Хоза, народна цілителька.

Кінцева мета проєкту — надихнути уряд Південної Африки на таку програму на національному рівні. Це може мати великий вплив, адже тільки в рідному місті Шадрака працює приблизно 2000 традиційних цілителів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua