Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Прикарпатті, зокрема в Івано-Франківській громаді діє програма підтримки фермерів. Відео

Новини

Тим газдам, які ведуть домашнє господарство, надають чималу фінансову підтримку. У таку програму спершу мало хто з господарників вірив, а сьогодні вже є ті, що тішаться такій допомозі.

В Івано-Франківській громаді дбають за розвиток сільського господарства, особливо сприяють тваринництву. Вже другий рік поспіль свині, корови, коні та інша домашня живність приносять своїм господарям гроші. Місто виділяє кошти фермерам за те, що ведуть своє господарство. 

Галина Касінчук, мешканка Братківців має чималу господарку – 24 кози, 4 коней, та  2-є корів. Жінка вже вдруге бере участь у програмі підтримки фермерів, минулого року отримала 74 тисячі гривень. 

«Минулого року я взяла допомогу на це все. Зараз так само подалася. Будемо старатися покращити умови для худоби. У стайні переробити дах, зробити зручніший, щоби ми вкладали свої ці тюки з сіном, з соломою. Поїлки зробити коровам, місце розчистити, місце трошки розширити», – розповідає мешканка села Братківці Галина Касінчук. 

Цьогоріч кількість охочих отримати дотацію за ведення сільського господарства суттєво збільшилася. Якщо минулого року мало хто з мешканців Братківців вірив у прозорість програми, то теперподалися майже всі, хто тримає живність. 

«Люди зрозуміли, що програма тепер працює. Деякі були господарі, які не вірили, що кошти прийдуть. Бо думали, що буде якийсь податок накладатися. Люди зрозуміли, що можна розвиватися, збільшувати, можна якийсь робити обіг продукції, і тому почали збільшувати кількість всякої живності, яка може проживати в селі, і більше почали обробляти землю», – зазначає староста села Братківці Назар Рибак. 

Іван Дожджанюк – один з тих, хто ще минулого року не наважився подати документи на дотацію. Каже, не вірив у програму допоки односельці не розповіли, що обіцяні гроші дійсно прийшли. Фермер вирощує в’єтнамських свиней. За своїх чорних п’ятачків чоловік має отримати 50 тисяч гривень.  

«Минулих років участі у програмі не брав, бо не дуже довіряв, що так може бути. Але, як бачите, ця програма працює. Ми дякуємо за підтримку, дякуємо меру нашому, дякуємо сільському голові за те, що допомагають сільському господарству, розвивають. Думаю, що витратимо на зерно, щоби мати чим годувати взимку. Ну і моя така мрія – електропастух поставити, щоби вони всі жили на вигулі по території і буде легше вже», – розповідає вирощує в’єтнамських свиней Іван Дожджанюк. 

Загалом місто виділило на компенсації фермерам понад 2 мільйони гривень. Програма підтримки сільського господарства розширюється та удосконалюється, каже Руслан Марцінків. 

«Ми даємо за свиней, за корів, за коней, за бджоли. Ми хочемо підтримати людей, які своєю працею вирощують продукцію, утримують свої родини. І дуже важливо, що таким чином місто підтримує сьогодні тваринництво, підтримує сільське господарство. Кожного року ми вдосконалюємо цю програму, вдосконалюємо надання цих коштів, але люди вже повірили. Вони знають, що люди отримали кошти. І цього року ще більше подалися. І найважливіше, що це є робота, це є робочі місця, підтримка людей і якісна сільськогосподарська продукція, яка вирощується для інших людей, в тому числі для містян», – зауважив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua