Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Косівщині через недофінансування закриють дві гімназії: понад 50 вчителів залишаться без роботи. Відео

Новини

На Прикарпатті через недофінансування освітньої субвенції місцеві чиновники змушені об’єднувати школи. Така непроста ситуація – результат децентралізації, переконують посадовці.

А вирішення цих проблем Міністерство освіти та облдержадмінстрації покладають на місцеві органи влади.

Це Косівщина – один з найвисокогірніших районів в Україні. Саме тут місцеві чиновники та депутати не мають іншого виходу як припинити роботу гімназії у селі Смодна. Досі в ній навчалися діти із малозабезпечених та проблемних сімей. А також ті, хто проживають в гірській місцевості на далекій відстані від школи.

Утім Смоднянська школа не єдина, яка вже зовсім скоро перестане існувати. Закриють також Яворів-Безульківську гімназію. Причина – у зменшеному  фінансуванні так званого формульного розрахунку освітньої субвенції, скаржаться чиновники. На Косівщині дефіцит складає близько 2 мільйонів гривень. Вирішувати, як бути, Міністерство та фінансисти рекомендують на місцях. А там іншого шляху як об’єднувати та скорочувати – поки не придумали.

Відтак, дітей, які залишаться без школи, довозитимуть в так звані опорні навчальні заклади.   Частина вчителів буде працевлаштована, обіцяють посадовці, інша, а це понад п’ять десятків педагогів, зокрема на Косівщині  – залишаться без роботи. Зекономлені кошти планують витрачати на покращення стану тих шкіл, які працюватимуть.

Тим часом в іншому гірському районі – Долинському – також недоотримають мільйони гривень через недофінансування освітньої субвенції. Наслідок – перепрофілювання та так звана оптимізація шкіл та нестача коштів на виплату зарплат вчителям. Нині профінансували лише 60 % за лютий. А для оплати праці вчителям потрібно ще понад 4 мільйони гривень

Так звана оптимізація, що тягне за собою скорочення і закриття шкіл – болючі рішення. Утім інших методів на сьогодні немає, розводять руками чиновники. Кажуть, якщо йде мова про довіз учнів до інших шкіл, то потрібно враховувати  і стан доріг, зокрема, в гірській місцевості, та кількість й технічний стан транспорту, яким перевозитимуть школярів. Водночас, в Долині, намагаються вирішувати питання іншими методами. Зокрема, подають до суду на Міністерство освіти та науки та  Івано-Франківську облдержадміністрацію.  Адже ні громаду, ні освітян з районів та міст там, «на верху», поки не чують.

А яка ваша реакція?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
3
+1
13
+1
3
rai.ua