Онлайн TV FM радіо FM пауза

Мініатюрний світ великого митця: виставка екслібрисів Івана Пантелюка відкрилася у музеї мистецтв Прикарпаття. Відео

screenshot 16 - Мініатюрний світ великого митця: виставка екслібрисів Івана Пантелюка відкрилася у музеї мистецтв Прикарпаття. Відео - rai.ua Новини

Мініатюрні графічні зображення. В Івано-Франківському музеї мистецтв Прикарпаття відбулось відкриття виставки екслібрисів Івана Пантелюка. Усі представлені роботи надані з колекції краєзнавця Ярослава Овчаренка.

«Іван Григорович виконав за життя 1008 книжкових знаків. Ми це знаємо точно з його записів. В моєму зібранні близько 900 робіт».

Зберігаючи таку велику кількість екслібрисів Івана Пантелюка, колекціонер та краєзнавець Ярослав Овчаренко майже пів тисячі із них представив у музеї мистецтв Прикарпаття.

«Івана Пантелюк – це унікальна людина з унікальною біографією. Він пережив гоніння польською владою, сталінські табори, перебував у еміграції в Польщі. Після повернення в зрілому віці, у 49 років повернувся і до мистецтва. Створив в основному всі роботи, які ми сьогодні бачимо».

екслібриси

Ці роботи, каже колекціонер, в першу чергу цінні тим, що графік Івана Пантелюк був першим, хто відтворив у екслібрисах гуцульські орнамент, символіку та знаки. Йому вдалось це розвинути. І вже тільки цим це зібрання є дуже цінним. Кожна маленька робота – це ціла картина.

Своїми спогадами про автора екслібрисів поділилась його онука Зоряна. Пригадує, що всі свої роботи він виготовляв у своїй квартирі, де і знаходилась майстерня. Цю справу він називав улюбленою.

screenshot 17 - Мініатюрний світ великого митця: виставка екслібрисів Івана Пантелюка відкрилася у музеї мистецтв Прикарпаття. Відео - rai.ua

Представлені книжкові знаки, каже директор музею Василь Романець, є результатом не просто колосальної, а ще й ювелірної роботи автора. Виставка екслібрисів, експонуватиметься у музеї мистецтв Прикарпаття ще три тижні.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua