Онлайн TV FM радіо FM пауза

Чи має курсувати громадський транспорт під час повітряної тривоги – Михайло Смушак

Новини

Івано-франківський комунальний транспорт під час оголошення повітряної тривоги припиняє курсування, випускає людей, які мають йти в укриття і для продовження руху – чекає на відбій. По факту, всі люди, які виходять з транспорту – залишаються чекати на автобусній зупинці. Інколи це може займати до кількох годин. Люди обурюються, але рішення при зупинку транспорту – залишається незмінним.

То на кому ж лежить відповідальність за курсування громадських автобусів і тролейбусів у громаді під час повітряної тривоги?

Директор департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак у програмі «Новий погляд» докладно розповів про варіанти руху транспорту і чи може приймати будь-які рішення щодо цього Руслан Марцінків чи міська рада. Далі – пряма мова.

«Не компетенція Руслана Марцінківа вирішувати чи буде їхати транспорт. На жаль, не компетенція. Це не його право і не моє. Якщо б це були наші повноваження – давно рішення було б прийняте те, яке є в більшості інших міст, навіть тих, які набагато ближчі до зони бойових дій. І власне транспорт би їхав.

Чому транспорт має їхати на нашу думку? По перше, на жаль, маємо уже два роки війни. За цей час – у більшості міст України громадський транспорт працює. І вони відпрацювали механізми як діяти, коли відбувається сигнал повітряної тривоги. І на щастя, ми не мали трагічних випадків. Будемо сподіватися, що так буде і далі.

Ми офіційно зверталися до органу, який приймає рішення – це є Рада оборони області. Вони приймають це рішення і мають надати дозвіл. Вони сказали: «Ми забороняємо їхати».

Наше комунальне підприємство змушене виконувати це рішення, адже воно є держаним. Деякі приватники не їдуть, деякі їдуть, не виконуючи це рішення.

Однією з наших пропозицій було: дозволити їхати під час сигналу повітряної тривоги, якщо немає пусків ракет. Зараз кожен має смартфон, є диспетчерська служба, яка б оперативно повідомляла про причини тривоги: чи це виліт МІГ чи пуски ракет чи шахедів. Якщо виліт – водій оголошує це, але транспорт курсує далі; бачимо, що є пуски – транспорт зупиняється, всі виходять і прямують до найближчого укриття. Це була одна із наших пропозицій.

Ще один варіант: якщо ОДА не хоче приймати це рішення і брати на себе відповідальність, можна це винести на розсуд громади. Хай умовно несе відповідальність Руслан Марцінків. Але хай він тоді має право вирішувати. Оптимально, якщо кожна громада зможе вирішувати на свій розсуд».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua