Онлайн TV FM радіо FM пауза

Легалізація заробітної плати – одне з найактуальніших питань сьогодення

Питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення, дотримання законодавства про працю набуло сьогодні великої актуальності, адже від рівня заробітної плати найманих працівників залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення місцевого бюджету, від якого залежить утримання місцевої інфраструктури. 

Станом на 1 січня 2014 року відбулося 42 засідання комісії, проведена інформаційно-роз’яснювальна робота та співбесіди з 1177 СГД, які за результатами проведеного аналізу впродовж тривалого часу допускають недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. З них на засіданнях комісії заслухано 356 суб’єктів господарювання. 

Робочим органом міської комісії є рейдова міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Основними завданнями рейдової робочої групи є: проведення рейдів-перевірок суб’єктів господарювання щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства та ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно. 

Станом на 1 січня 2014 року здійснено обстеження 1436 суб’єктів господарювання в частині оформлення ними трудових відносин з найманими працівниками. Виявлено 1040 неоформлених належним чином найманих працівників. В результаті проведеної роботи з 978 працівниками були належним чином врегульовані трудові правовідносини. Сума легалізованої заробітної плати становить 1113,5 тис. грн. Аналізуючи результати роботи рейдової групи можна зауважити, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість працівників, з якими були укладені належним чином трудові договори в 2013 році збільшилась на 163 проти 2012 року, сума легалізованої заробітної плати в 2013 році на 369,8 тис. грн. більша, ніж у 2012 році.

Матеріали щодо суб’єктів підприємницької діяльності, які не усунули виявлені порушення передані в ТДІзПП в Івано-Франківській області та ДПІ у м. Івано-Франківську для відповідного реагування. 

До порушників трудового законодавства в частині укладення трудових договорів ТДІзПП складено 29 протоколів про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Слід зауважити, що значно зменшилась кількість договорів, які укладаються на неповну зайнятість (0,25, 0,5, 0,75 ставки). Ця кількість в 2013 році зменшилась в 2,7 рази. Станом на 01.01.2014 р. кількість таких договорів становить 203 проти 554 на 01.01.2013 р.

Директор департаменту соціальної політики Олександра Заклинська зазначає: „Нашими працівниками постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання, роботодавців та мешканців міста щодо значення офіційного оформлення трудових відносин та щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно. Вищезазначена інформація та інформація про роботу міської комісії і робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення систематично розміщується на сайті виконкому міської ради в розділі „Легалізація заробітної плати”, висвітлюється в друкованих засобах масової інформації, на радіо і телебаченні.

З метою привернення уваги громадськості до проблем тіньової зайнятості департаментом соціальної політики розроблено та розміщено в місті Івано-Франківську білборд і сітілайти із соціальною рекламою „Легальна робота – запорука впевненості у завтрашньому дні”.

Окрім того, в департаменті соціальної політики діє телефонна „гаряча лінія” з питань дотримання законодавства про працю (тіньової оплати праці, невиплати заробітної плати, її виплати у розмірі, нижчому від мінімального рівня, використання праці неоформлених найманих працівників) за номером телефону 75-20-86. За даним номером мешканці міста Івано-Франківська можуть повідомити про факти порушення трудового законодавства”.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua