Онлайн TV FM радіо FM пауза

Коломия долучилась до Всесвітньої акції “Писанки для України”

Культура

Акцію започаткувала у 2014 році в Канаді й США Кеті Шенфелдер-Верреллі. Щороку до цього мистецького заходу долучається дедалі більше писанкарів з багатьох країн світу. Особливо численною писанкарська спільнота була торік, після повномасштабного вторгнення росії. Відбувся такий захід і в Коломийському Музеї писанкового розпису.

Впродовж дванадцяти годин майстри писали писанки зі спільними думками, молитвами й прагненнями про Перемогу й мир. Директорка Національного музею Гуцульщини та Покуття Ярослава Ткачук, каже, що така акція перед Великоднем є символічною:

“Ця писанка стає для нас, українців, таким утверджуючим символом відродженя, символом любові, символом миру і життя.”

Акція проходить вже вдесяте. Торік вона була рекордною за кількістю учасників. Завідувачка Музею писанкового розпису Оксана Ясінська зазначила, що вона відбувалася в час повномасштабної війни, і не могла повністю розкрити всі плани організаторів. Цьогорічна теж має свої особливості:

“Ця акція вирізняється від попередніх тим, що з 17 до 19 години буде відведений час для зустрічі онлайн писанкарів усього світу з відомими писанкарями України. Ця зустріч розпочнеться у Музеї писанкового розпису зі знайомства з експозицією, а також писанкарі побачать, як у відбуваються майстер-класи.”

Українці стали на крок ближче до внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства української писанки, зокрема, гуцульської. Про це повідомив ураїнський представник ЮНЕСКО.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua