Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську показали стрічку «Нескорений Херсон» про роботу журналістів в окупації. Відео

Культура

В Івано-Франківську стартував мандрівний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA». Його розпочали зі стрічки «Нескорений Херсон», яка розповідає історії чотирьох журналістів, що пережили окупацію.

Однією з героїнь стрічки є – Ілона Коротіцина. Жінка зізнається, найстрашнішими були не обстріли, а страх, що за тобою прийдуть окупанти.

«Ми нікому не зізнавались. Навіть своїм родинам і друзям ми мали говорити, що тимчасово не працюємо, займаємось чимось іншим. Ві д початку окупанти і колаборанти почали вираховувати, фактично полювати. І кілька журналістів з Херсона були у полоні, тому що росіяни добивались якоїсь співпраці, або просто намагались припинити цю діяльність.

Ми одразу все вивантажували на різні хмарні сховища, щоб не тримати будь-що на особистих комп’ютерах. Адже були обшуки по області і всі телефони, всі комп’ютери перевірялися».

Журналістка Єлизавета Жарких, яка теж є однією з героїнь фільму, розповідає – найскладніше було знімати мітинги, адже російські військові спостерігали за людьми з камерами. А от найважчими морально їй давалися зйомки після підриву Каховської ГЕС.

«З найважчого, напевно, для мене була робота, коли затопили частину міста після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Доводилось плавати в човні тими місцями, де раніше ми всі ходили. Тобто багато людей спочатку обстрілювали, потім частину міста прибережну затопило, а потім російські військові знову почали обстрілювати».

За словами режисера фільму, Устина Данчука фільм вкрай важливо показувати закордоном, адже багато людей не володіють правдивою інформацією та не уявляють, які жахи переживають українці. Зокрема, стрічку демонстрували вже в Естонії.

Надалі мандрівний фестиваль документального кіно подорожуватиме Івано-Франківською областю, розповідає регіональна координаторка, Тетяна Пігурська. Важливо охопити якомога більшу аудиторію.

Триватиме мандрівний фестиваль документального кіно про права людини “Docudays UA” в Івано-Франківській області до 23 грудня.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua