Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську провели форум «Культура і відновлення: регіональний вимір». Відео

Новини

До регіонального форуму «Культура і відновлення: регіональний вимір» долучилися посадовці, діячі культури та європейські партнери.

Окреслення напрямів євроінтеграційної роботи в сфері культури та обговорення щодо покращення її фінансування. Така мета регіонального форуму, що відбувся в Івано-Франківську. За словами організаторки, Оксани Савчук, в державному бюджеті на Міністерство Культури заклали трохи більше 10 мільярдів гривень, що є вкрай малою сумою для поширення якісного продукту:

«Оскільки Міністерство досі немає очільника – це й спричинило малий відсоток фінансування, який практично не покриє ніякі проєкти: не покриє ні мистецькі, не ті, що стосуються книговидавництва. І ті, які показують Україну як націю, яка не просто може сказати, що вона воює, але що вона має українське обличчя. Єдине. що залишили – це 680 млн грн на серіали. Проте кожен серіал, який виходить в ефір, викликає бурну реакцію».

В порівнянні з іншими сферами на культуру з місцевих бюджетів виділяється 3%, розповідає аналітик, Тарас Маршалок. За його словами, з початком повномасштабного вторгнення ця сума не змінилася.

Культура і відновлення

Попри недостатнє фінансування культурні діячі Івано-Франківська всіма силами самотужки сприяють її розвитку, розповідає директорка департаменту культури, Надія Загурська. До того ж, від початку повномасштабного вторгнення жоден муніципальний заклад не призупинив свою діяльність.

«Ми не робимо великих фестивалів. не робимо великих заходів, як раніше. У нас все локально, у зовсім іншому вигляді, бо великі зібрання і заходи зараз не на часі. Змінилися і напрямки роботи: працівники культури волонтерять, проводиться дуже багато перформансів. Ми за два роки зібрали більше 1 мільйона гривень, допомагали закуповувати і транспорт для наших воїнів, і дрони. і тепловізори, і планшети».

Також, до форуму в онлайн форматі доєдналися й партнери з Латвії, щоб поділитися своїм досвідом та запропонувати нові ідеї.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua