Онлайн TV FM радіо FM пауза

Ізраїль та Ліван підписали довгоочікувану угоду про морський кордон. Відео

Новини

Лідери Ізраїлю і Лівану підписали раніше погоджену угоду про морський кордон. Так завершилися десятиліття напруженості на південному сході Середземномор’я та відкрився шлях для шельфового видобутку.

Оскільки країни не мають дипломатичних відносин, угоду уклали за посередництва США. А сам документ президент Лівану та прем’єр-міністр Ізраїлю підписували окремо. Церемонія обміну відбудеться на миротворчій базі ООН у прикордонному ліванському місті Ен-Накура.

Ізраїльський прем’єр Яїр Лапід назвав договір «величезним досягненням», а ліванський перемовник Еліас Бу Сааб сказав, що угода започаткує «нову еру» між двома сторонами, які формально й досі в стані війни.

Посол США, який був посередником у переговорах, повідомив, що договір діятиме, і коли зміниться керівництво в обох країнах. Як очікують, 1 листопада в Ізраїлі пройдуть чергові вибори, а 31 жовтня закінчиться термін повноважень ліванського президента.

Угода покладе край постійним відключенням світла в Лівані, а також завдяки видобутку енергоносіїв на морських родовищах допоможе пом’якшити економічну кризу. Утім, експерти вважають, що для розв’язання глибоких економічних проблем країни цього недостатньо.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua