Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як зберігають українські архіви в умовах війни. Відео

Новини

Богдана Петришак керує відділом давніх актів у Центральному державному історичному архіві в місті Львові. Але відколи почалася масштабна війна, її робота дещо змінилася. Тепер вона докладає зусиль, щоб уберегти артефакти від можливого пошкодження в наслідок обстрілів чи навіть знищення.

У місті часто гудуть сирени й відключають електроенергію, але робота в архіві триває цілодобово.

Це один із найстаріших архівів не лише в Україні, а й у Східній Європі. Його було засновано ще за Австро-Угорської імперії в 1784 році. Проте документи тут зібрано набагато давніші, наприклад берестяні грамоти ХІІ століття.

Естонія та Німеччина надали спеціальний реставраційний папір. А Німеччина до того ж відправила спеціальну тару та осушувачі. Французькі архіваріуси надіслали оргтехніку та кінонегативи для створення копій. А завдяки колегам зі Швейцарії львівський архів тепер має 11 міцних сейфів.

А на випадок, якщо всі ці заходи не спрацюють, існує план «Б» — зацифрування. Для цього з Музею єврейської спадщини в Нью-Йорку передали спеціальний сканер. Частину документів уже можна побачити на сайті архіву.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua