Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як у Івано-Франківську ветерани започатковують свої справи за підтримки міста та програм грантів. Відео

Новини

У Івано-Франківську активно розвивається ветеранський бізнес. Так, ветерани, які створили власну справу з нуля, зустрілися за круглим столом для обміну досвіду.

Колишній спецпризначенець, Олександр Ткачук разом із дружиною вирішили започаткувати власну справу з виготовлення вишитого одягу. Скористалися кількома грантовими програмами. 

«Якраз за допомогою грантової підтримки ми змогли закупити наше початкове обладнання, оскільки тоді кредити на виробництво нових справ не дають. І тут окрім власних заощаджень можуть допомогти тільки гранти. І нам у цьому допоміг як і Український ветеранський фонд, програма «Варто», так і «Власна справа» – це Є-робота. Ми скористалися і тією, і тією програмо.ю, зробили виробництво. Протягом цього року ми виробництво наростили, реінвестовували постійно у наше швейне виробництво. І зараз ми його збільшили у чотири рази на весну»

Керівниця ветеранського бізнесу з виготовлення сувенірної продукції та військових шевронів Марія Гльоза – донька військовослужбовця. З початком Великої війни бізнес довелося перевезти з Маріуполя до Івано-Франківська. Вже тут вдалося розширитися, хоча у чужому місті, каже дівчина, це складно.

«Виробництво започаткував ще мій тато в Маріуполі, а вже військові шеврони – це вже новий напрямок, до якого ми прийшли тут. Важко починати з нуля на новому місці, тому що в тебе немає сталої клієнтської бази, яка була, не має зв’язків, знайомств. Тому по трохи рухаємось, вже краще, ніж на самому початку, але є куди іти»

Івано-Франківська громада готова допомагати у створенні та розвитку власної справи наших захисників, каже міський голова Руслан Марцінків.

 «Дуже важливо, що хлопці і дівчата отримують допомогу від держави. Місто сьогодні теж сприяє, бачимо, що треба більше інформувати про ті програми та можливості для УБД, які є. Дуже важливо, що люди, які повертаються з війни, могли знайти себе, отримати кошти та розвивати власну справу, відповідно давати роботу іншим. Тому будемо старатися в цьому напрямку працювати. Наступного року теж спробуємо надавати таку допомогу, як ваучери, фінансування бізнесу саме учасників бойових дій. Хочу подякувати і за захист і за те, що займаються підприємницькою діяльністю»

Громада пропонує різноманітні програми та проєкти для створення та підтримки бізнес-ідей ветеранів. У Івано-Франківську наразі діють проєкти Євросоюзу.

«Зараз діє проєкт ЄС «Нова економіка Івано-Франківська», в межах якого були роздані ваучери бізнесу для підтримки маркетингу, реклами і розвитку інновацій у бізнесі Івано-Франківська. Також проєкт буде діяти і наступного року, де буде підтримка безпосередньо людей, які знають як розвивати бізнес. І в наступному році ми виграли новий грант від ПРООН, де буде підтриманий бізнес, який постраждав від війни», – розповів директор департаменту інвестиційної політики, міжнародних зв’язків, проєктів, туризму та промоції міста Ігор Попадюк.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua