Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як Рожеве озеро Сенегалу стало зеленим. Відео

Новини

Знамените рожеве озеро Сенегалу позеленіло. Торішні екстремальні повені забруднили воду й порушили екосистему водоймища, яка забезпечувала йому незвичайний колір.

Через вересневі зливи до озера ринули паводкові води. Вони вимили сіль на сотні тисяч доларів.

Також вони створили широкий канал, з якого до водойми почала потрапляти прісна вода. Рівень вмісту солі в озері різко впав.

Завдяки високій солоності й рідкісним мікроорганізмам в озері розмножувалися водорості, які давали воді особливий рожевий колір. Тепер експерти сумніваються що водойма зможе повернути цю свою унікальність.

Озеро годує коло 3000 місцевих жителів. Це фермери, які видобувають сіль, а також човнярі та продавці сувенірів для туристів.

Офіційна назва озера — Ретба. Це одне з найвідвідуваніших місць Сенегалу. Площа водоймища — коло трьох квадратних кілометрів. Максимальна глибина не перевищує трьох метрів.

Водночас таким воно було не завжди. У 70-х роках у Сенегалі був період великих посух, під час яких Ретба дуже обміліла. Саме тоді озеро й набуло свого незвичайного кольору.

Примітно, що концентрація солі в Ретбі була майже в півтора раза більша, ніж у Мертвому морі — 380 грамів на літр.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua