Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як Івано-Франківська ЦМКЛ використовує штучний інтелект

Новини

Штучний інтелект (ШІ) – це галузь інформатики, яка займається розробкою інтелектуальних машин, здатних виконувати завдання, які зазвичай потребують людського розуму.

Він укорінився майже в кожній сфері нашого життя і медицина не є винятком. Деякі центри надання медичної допомоги вже успішно використовують продукти ШІ і ЦМКЛ в тому числі.

На сторінці Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківської міської ради про новітні технології розповів завідувач рентгенологічного відділення Ігор Соколовський.

«За допомогою ШІ в радіології здійснюємо всі ті ж самі обстеження. Його можна використовувати для аналізу зображення, отриманих за допомогою різних методів, зокрема рентгенографії, КТ, УЗД, МРТ», – говорить Ігор Соколовський.

Завідувач рентгенологічного відділення називає найпоширеніші приклади, коли для обстеження застосовують штучний інтелект:

  • Вимірювання щільності молочної залози.
  • Ідентифікація анатомічних структур у мозку-Кількісна оцінка серцевого кровотоку.
  • Оцінка локальної щільності легеневої тканини.

«Штучний інтелект робить обстеження швидше. Його використовуємо постійно, але не всюди. Найчастіше ШІ потрібен для комплексного обстеження. Нейромережі та автоматизовані системи у сфері радіології можуть допомагати лікарям із аналізом і точністю, які людське око не здатне розрізнити. Наприклад, визначити мікрокальцинати в молочній залозі», – зазначає Соколовський.

Наразі нейромережі далекі від того, щоб замінити радіологів повністю. Такі системи ШІ використовуються тільки як інструмент підтримки фахівця.

«Необхідність застосування ШІ визначає саме лікар. Штучний інтелект без інтелекту людського не здатен сам працювати, оскільки він не має інтуїції, а отже, завжди потребує курації з боку людини», – пояснює Ігор Соколовський.

Швидко і якісно виконати обстеження може підготовлений і навчений штучний інтелект.

«На разі для навчання нейромережі потрібно прикласти велику кількість зусиль, що не вберігає від допущення помилок нейромережею. Також ШІ являється не ідеальним інструментом і часто можуть виникати поломки. Тому має бути відповідний обслуговуючий персонал», – вважає лікар.

ШІ – це потужний інструмент, який може допомогти в медицині. Але, як і будь-який інструмент, його потрібно використовувати правильно.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua