Онлайн TV FM радіо FM пауза

Греко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії. Відео

Новини

Греко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли на півострові Пелєшац у Хорватії. Артефакт виявили в кам’яному кургані. Ця знахідка дає змогу по-новому подивитися на історію та культуру іллірійців.

Це вже другий такий шолом, що потрапив до рук учених. Перший знайшли у 2020 році.

«Ми бачимо, що в V столітті до нашої ери тут з’явилася дуже могутня еліта. Люди, які до неї належали, демонстрували престиж, одягаючи таке ексклюзивне військове спорядження, як греко-іллірійський шолом. Ці предмети вказують на економічні та культурні зв’язки Середземномор’я з рештою Європи», – каже Хрвоє Потребіца, археолог.

Цей шолом не використовували як ритуальний предмет під час поховання. Імовірно, його принесли в дар божеству чи якійсь людині набагато пізніше після похорону.

«Ми думаємо, що шолом не пов’язаний з якоюсь конкретною людиною, яка тут похована, бо на цьому місці покояться останки десятків людей», – наголошує Хрвоє Потребіца, археолог.

Предки іллірійців — це кочові індоєвропейські племена, які прийшли на територію Іллірії з півночі. На думку науковців, вони оселилися на східному узбережжі Адріатичного моря приблизно 3000 тому. У V столітті до нашої ери іллірійці досягли піка свого процвітання.

«Про багатство громади, яка тут жила, можна судити з багатьох артефактів, знайдених у могильних курганах. Імовірно, воно з’явилося завдяки торгівлі та контролю над торговими шляхами, що проходять з південного сходу на північний захід і далі на Балкани», – розповідає Домагій Перкіц, археолог.

Археологи знайшли десятки курганів біля сіл Закоторац та Накована.

«Ці кургани розграбували римляни, які прибули сюди в останні десятиліття I століття до н.е. Тоді Октавіан, майбутній римський імператор, очолював воєнні кампанії проти іллірійців на східному узбережжі Адріатики», – пояснює Іван Паміц, краєзнавець.

Давні римляни підкорили іллірійців, і ті поступово асимілювалися з іншими народностями. Іллірійська культура та мова зникли. Разом із шоломом археологи знайшли скляне намисто та інші прикраси, а ще фібули — застібки для одягу.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua