Онлайн TV FM радіо FM пауза

Генсек НАТО: у нас є плани для захисту України

НАТО обговорює з Україною способи посилення її підтримки у зв’язку з посиленням присутності російських військовослужбовців поблизу українського кордону. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає Інтефакс-Україна.

“Ми дуже стурбовані військовим зосередженням Росії біля кордону з Україною”, – сказав генсек Альянсу на прес-конференції в Брюсселі.

Польща вважає можливим захоплення України Росією

При цьому Расмуссен не став відповідати на питання журналістів про плани НАТО на випадок непередбаченої ситуації у зв’язку з Україною, оскільки в альянсі не прийнято давати коментарі з таких питань.

Проте, генсек Альянсу заявив, що у НАТО завжди є плани щодо захисту своїх союзників по альянсу.

“У нас готові всі плани для забезпечення ефективного захисту наших союзників”, – зазначив він.

Генсек НАТО додав, що Альянс зараз обговорює з Україною способи посилення її підтримки.

Польща вважає можливим захоплення України Росією

Польський уряд не виключає можливості того, що російська армія може захопити не тільки південно-східну, але й інші частини України і дійти до кордонів Польщі. Як передає УНІАН, про це заявив міністр внутрішніх справ Бартоломей Сенкевич в ефірі Radio Zet.

“Насправді ми не знаємо, яка ситуація буде за півроку. Логіка повзучого конфлікту – а це є повзучий збройний конфлікт – полягає в тому, що він може доповзти до наших кордонів”, – сказав він, відзначивши, що зараз польські власті не бачать загрози для Польщі через кризу в Україні.

Міністр сказав, що польська влада готуються до всіх можливих варіантів розвитку подій, назвавши одним серед них “гарячу війну” з використанням українських і російських збройних сил.

“Не для того збираються такі великі збройні сили на кордоні з Україною, щоб лише використовувати їх для політичної демонстрації. Є ризик – про що говорять і військові аналітики і політики – що в деякий момент може мати місце використання цих сил”, – сказав Сенкевич.

Він зазначив, що це варіант, якого Польща та інші західні держави, хотіли б найбільше уникнути і підкреслив, що НАТО повинно мати “адекватну відповідь” на такий розвиток подій.

Зазначимо, що глава Державної прикордонної служби України Микола Литвин заявив, що на східній ділянці українського кордону з боку РФ залишається велика концентрація російських військ і техніки.

“Йде накопичення угруповань військ РФ, які діяли під виглядом навчань. Учення закінчилися, вони залишилися на місцях, щодня маневрують, відбуваються різні провокації, особливо ночами”, – сказав він.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua