Онлайн TV FM радіо FM пауза

Франківськ, який треба фотографувати: ТОП-5 небанальних локацій

Новини

Ми настільки звикли бачити в новинних стрічках одні і ті ж фотолокації, що уже самі маємо там кілька знімків. Щоправда, ці місця настільки застрягли в пам’яті, що уже не викликають захвату, а стають просто частиною загальної картини міста. До прикладу, те ж озеро, яке з часом залишилося просто прогулянковою зоною і втратило актуальність у фотографів.

Але уявимо ситуацію: доступ на оглядовий майданчик ратуші відсутній, блогери припиняють фотографуватися біля «Фабрики», а Бастіон стає простим переходом між двома частинами міста. Де тепер робити знімки? Що викладати в соцмережі? Доступу до найпоширеніших локацій тепер немає, щось нове придумати складно, а дім не надто інстаграмний. Рішення ховається дуже близько. Буквально за дверима власного житла.

Архітектура Івано-Франківська стала поєднанням різних віків та народів. На території міста в різні часи проживали не лише українці, а й поляки, вірмени, євреї. Вони зробили суттєвий вклад в розвиток культури. Сьогодні Франківськ поступово покращує міську інфраструктуру, при тому не втрачаючи свою родзинку – численні кам’яниці, повз які щодня проходять сотні містян та туристів. Саме ці будівлі, що розташовані, переважно, в центральній частині міста, створюють особливу атмосферу не лише в просторі, а й на фотографіях.

Варто зазирнути хоча б на вулицю Мазепи. З початку VIII ст. і до сьогодні вона поєднує центр з південно західною частиною міста. За час свого існування вулиця мала чи не найбільшу кількість назв і, відповідно, велику історію. Колись тут будувалися багаті міщани. Це й пояснює велику кількість вишукано оздоблених під’їздів, сходових кліток та фасадів.

Будинок з двома номерами

Яскравим прикладом і, мабуть, найвідомішим є будинок з подвійною адресою – Мазепи 7 і 9. Побудований ще у 1900-х роках та відреставрований у 2018, він сяє щоночі та приваблює прохожих. При цьому, мало хто заглядав всередину (а варто було б!). Це два дзеркальні під’їзди. Так би мовити, брати-близнюки, які мають кілька відмінностей. Їхня тематика – флора та фауна, всередині велика кількість терраццо та сходи, що дуже гарно збереглися. Саме тому тут є де розвернутися і зробити естетичні вінтажні фото.

Таких вишуканих будівель багато не лише на Мазепи, а й на вулицях Короля Данила, Тарнавського, Львівській та багатьох інших. Можливо, це виглядає дещо застаріло, проте на фото дуже атмосферно.

Шматок Англії в пабі «П’ятниця»

Хто не мріяв потрапити до Великої Британії, побачити Біг-Бен, прочитати «Собаку Баскервілів» на Бейкер-Стріт, 221-б? А зателефонувати з однієї з тих червоних телефонних будок? У цьому допоможе Франківськ. Далеко їхати не довелося, всього лиш на Мазепи, 24. Паб «П’ятниця» зустрічає нас саме цим маленьким червоним шматком Англії, де варто зробити бодай одне фото.

Вулиця Грушевського

Місцеві активісти започаткували безсумнівно крутий проєкт – «Франківськ, який треба берегти». Завдяки їм вдалося врятувати чималу кількість дверей і зберегти їхній початковий вигляд. Одним з таких є вхід в окружну фінансову дирекцію на вул. М. Грушевського, 31. Це великі зелені двері, які вдалося відреставрувати. Вони стануть яскравою частинкою ваших фотографій. До слова, уся вулиця Грушевського фотогенічна та переповнена будівлями, на фоні яких варто зробити кілька знімків.

Давніх будівель, двориків та під’їздів у нашому місті досить багато, варто тільки пошукати. Але повернемося в сьогодення і поговоримо про сучасні, не менш круті, локації.

Promprylad. Renovation

На базі колишнього заводу «Промприлад» зараз реалізовується інноваційний центр «Promprylad. Renovation». Він поєднує у собі nhb важливі гілки людського життя – бізнес, освіту та культуру. А також він є суцільною фотозоною. Тут немає меж потоку фантазії. Тераса, що вночі освітлюється ліхтариками, столики, і галерея «Детектор». Про це можна говорити багато, але краще побачити власними очима та об’єктивом фотоапарата.

Калинова Слобода

З кожним днем місто дедалі більше розбудовується. Проте містечко «Калинова Слобода» все ще користується популярністю. І не дарма. Локацій там багато: спортивні майданчики, чисте озеро і будинки, які зроблять фото сучасними та яскравими.

Івано-Франківськ переповнений фотолокаціями, які, на жаль, дуже часто оминають. Тому гуляйте, оглядайте вулиці, заходьте в будинки та шукайте красу в деталях. Будьте оригінальними, а Франківськ у цьому посприяє.

Ольга БАБЕНКО

А яка ваша реакція?
+1
32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua