Онлайн TV FM радіо FM пауза

Десятки тисяч ізраїльтян протестують проти судової реформи Нетаньягу. Відео

Новини

Ізраїльтяни вийшли на протест проти планів прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу провести судову реформу. Зокрема, він хоче урізати повноваження Верховного суду й дістати контроль за відбором суддів. За словами протестувальників, це буде ударом по демократії. Влада ж уважає, що реформи необхідні, щоб припинити зловживання суддів-активістів.

За підрахунками правоохоронців, на акцію протесту в Тель-Авіві вийшло понад 110 тисяч осіб. Організатори кажуть, що зібралося до 150 тисяч. Протести були і в інших містах.

Новий уряд Нетаньягу склав присягу наприкінці грудня. До цього беззмінний лідер країни півтора року був в опозиції. Він представив один із найбільш правих кабмінів, до якого увійшли представники націоналістичної релігійної коаліції.

Відповідно до судової реформи, повноваження Верховного суду будуть обмежені щодо законів уряду. Тобто більшість у парламенті зможе ухвалювати рішення, навіть якщо суд уважатиме, що ті суперечать конституції.

Перші протести проти реформи розпочалися 7 січня. Тоді на мітинги в усій країні вийшло коло 30 тисяч осіб. А через тиждень — уже 80 тисяч.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua