Онлайн TV FM радіо FM пауза

Де “мавіки”: чому Болехівська міська рада відмовляється передавати дрони військовим. Відео

Новини

У липні на сесії Болехівської міської ради прийняли рішення про виділення 5 млн 900 тис. грн на закупівлю технічного обладнання для ЗСУ. Голова фракції «Удар», Василь Клим розповідає, що з цих коштів голова комісії погодився виділити 380 тисяч на закупівлю трьох дронів Mavic для конкретної військової частини, на Херсонщині:

До мене звернулась воєнна частина і попросила допомоги в придбанні обладнання. Я звернувся до міського голови, щоб було закуплено перелік, запропонований військовою частиною. Відповідь мені дав голова комісії, але тієї що створив міський голова. Василь Юрочко вказав те, що згідно протоколу для даної воєнної частини виділили три Mavic 3.

Закупивши дрони, бухгалтерія міської ради надіслала військовим акт і наголосили, що лише після його підписання, вони зможуть забрати обіцяну допомогу. Проте в результаті, міський голова відмовився віддавати дрони довіреній волонтерці Мирославі Клим, адже військові – не з Болехівської громади. Представниця волонтерського штабу “Українська команда” Мирослава Клим наголошує на важливості термінового вирішення цієї ситуації:

“Військові потребують допомоги. Вони потребують негайної допомоги, тому що вони знаходяться на передовій. А міський голова і заступники вирішили, що будуть ділити людей на наших і не наших. Міська рада надіслала цей акт військовослужбовцям на їхню пошту і попросила поставити печатку, а потім прийти і забрати дрони. Отримавши цей акт, військові попередили бухгалтера, що приїду я забирати дрони. Коли я приїхала – міський голова сказав, що дрони не віддасть”.

Ба більше, наполягав, щоб вона віддала йому підписаний військовослужбовцями акт, що суперечить визначеному порядку передачі, зафіксувавши цей факт на відео.

Дізнатися більш детальну інформацію від міського голови волонтерам не вдалося, оскільки він викликав карету швидкої допомоги та його госпіталізували медики. А перший заступник відмовився надавати інформацію про те, чи все ж були закуплені дрони, посилаючись на відсутність міського голови.

Втім головна спеціалістка по закупівлях Світлана Микицюра наголосила, що згідно всіх протокольних рішень, дрони для цієї військової частини були закуплені міською радою.

Військовослужбовець Віталій Остапенко розповідає, що декілька разів контактував з посадовцями і йому стверджували, що дрони є і їх можна забирати. І йому шкода, що поки в них на передовій кожна хвилина життя на вагу золота, посадовці не погоджуються віддавати дрони:

“Повідомив бухгалтерію, що з моєї сторони приїдуть волонтери забирати ці дрони і вона сказала: “Без питань – приїжджайте”.

Я дзвонив до міського голови – він не брав трубки, дзвонив секретарю і заступнику. Вони не брали трубки, але потім взяв трубку перший заступник і почав розказувати, чому ви роздули такий шум із-за цих дронів. Ми даємо дрони в ті частини, де служать жителі нашої громади. Я сказав: “Чому ви тоді нам сказали, що дрони для нас є?”

Загалом такі дії посадовців, депутат Болехівської міської ради, Василь Височанський вважає неправомірними, як і створення додаткової комісії,  яка займається розподілом комунальних коштів.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
3
rai.ua