Онлайн TV FM радіо FM пауза

Через посуху фермери Кашміру вирощують шафран у приміщенні. Відео

Новини

Крихітні бузкові квіти пробиваються крізь землю на величезних полях індійського регіону Кашмір. Наприкінці осені фермери збирають квіти крокусу й виробляють дуже цінну спецію — шафран.

Більшу частину кашмірського шафрану вирощують у крихітному містечку Пампор. Робота копітка. А ще потребує ідеальних погодних умов: спекотного літа й холодної та вологої зими. До того ж час збору дуже короткий: лише два тижні з кінця жовтня до середини листопада.

Утім, фермери кажуть, що зміна клімату порушує цей цикл. Через потепління клімату в регіоні тануть льодовики. Це заважає вести сільське господарство традиційним чином. Щоб розв’язати проблему, крокуси почали вирощувати в приміщенні. Перші результати обнадійливі — обсяги виробництва навіть зросли.

З тисяч квіток крокусу отримують лише кілька грамів шафрану. Щоб мати кілограм спеції, потрібно зібрати понад 150 тисяч квіток.

У всьому світі шафран використовують у різних продуктах: від їжі й ліків до косметики. Майже 90 % світового обсягу спеції вирощують в Ірані. Утім, експерти вважають найкращим саме кашмірський шафран, адже він має насиченіший колір і смак.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua