Онлайн TV FM радіо FM пауза

Будівельне риштовання у вигляді гриба допоможе розглянути унікальну мозаїку XIII століття. Відео

Новини

Це риштовання, що нагадує велетенський гриб, стоятиме в центрі однієї з найдавніших церков італійської Флоренції впродовж шести років. Це перша реставрація за майже століття. Оновлюють тисячу квадратних метрів дорогоцінної мозаїки на бані баптистерію Сан-Джованні.

Будівельне риштовання заввишки понад 30 метрів складається з 8500 деталей. Зводили його понад місяць. Тепер будь-хто може на ньому підійнятися, щоб зблизька розглянути 10 мільйонів шматочків мозаїки XIII століття. Відвідувачі матимуть змогу буквально стежити за ходом реставрації.

Риштовання спроєктували так, щоб воно займало мінімум місця знизу й максимум вгорі. Його площа під куполом більша, ніж біля основи.

Реставратори відновлять золоте тло, а також яскраві кольори керамічних елементів мозаїки. Але спочатку слід оцінити загальний стан. Потім команда визначить, як найліпше розв’язати кожну проблему.

Зображення обабіч грандіозної сцени Страшного суду передають історії з Книги Буття, а ще про Йосипа, Христа й Хрестителя.

Купол прикрасили мозаїкою приблизно наприкінці XIII століття. Потім нею оформили й стіни баптистерію. На реставрацію виділили 10 мільйонів євро.

Щороку баптистерій відвідує понад півтора мільйона осіб. Побачити мозаїку зблизька можна буде з 24 лютого.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua