Онлайн TV FM радіо FM пауза

“Північ”: жертви депортації з Прикарпаття згадали, як НКВДисти вривалися в їхні будинки. Відео

Новини

Вривалися вночі у будинки тисяч українських сімей та депортували їх до Сибіру на «вічне поселення». Цьогоріч з початком квітня відзначаємо 70-ті роковини операції «Північ», під час якої приблизно 10 000 осіб із Західної України, а також Білорусії, Молдавської, Латвійської, Литовської і Естонської РСР покарали за те, що вони були Свідками Єгови.

На початку квітня світ відзначає 70-ті роковини операції «Північ». Здійснили її на західній території Радянського Союзу за наказом Сталіна у 1951-му році.

Депортовані були змушені підписати документ про «вічне поселення», а втеча загрожувала 20-ма роками каторжних робіт. Володимир Йосифів народився у Галицькому районі. Зі слів своїх батьків, розповідає – о 4-й ранку сильно загримали в двері НКВДисти і сказали: “Ми прийшли вивозити вас в Сибір і даємо 2 години на збори”.

5 років було Ганні Волосянко, коли прийшли і по її сім`ю. Жінка пригадує – під час перевезення у вагонах ніхто не плакав.  

Деталі – у сюжеті:

А яка ваша реакція?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua