Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відео

Новини

18 травня в Україні згадують про геноцид кримськотатарського народу в період Другої світової війни. Понад 183 тисячі кримських татар насильно депортували із Криму і до 1956 року вони не мали права виходити за межі спецпоселень, у яких жили.

При правлінні Хрущова у 1957 Верховна Рада Радянського Союзу визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар. Утім, повернутися на Батьківщину їм так і не дозволили. І лише у 1989 радянський парламент визнав депортацію кримських татар незаконною і злочинною.

18 травня 1944 року — день початку депортації, коли жінок, дітей, інвалідів війни та людей похилого віку зігнали до товарних вагонів та, ущент заповнивши їх переселенцями, відправили за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки, — є днем трауру в історії кримськотатарського народу і днем пам’яті в Україні. Сталін прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар, заборонив етнонім кримські татари, і більше ніж 40 років у переписах населення СРСР згадки про кримських татар були заборонені 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua