Онлайн TV FM радіо FM пауза

Оголосили переможців конкурсу серед школярів до Днів сталої енергії

fsxbzszc4szloby9u5q4 - Оголосили переможців конкурсу серед школярів до Днів сталої енергії - rai.ua Новини

Переможцями стали учні закладів освіти, які дослідили та зобразили у своїх проєктах ефективні рішення щодо переходу на так звану зелену енергетику, заощадження та використання енергії у часі війни, розповідає директорка департаменту освіти і науки Вікторія Дротянко:

«Щороку восени ми проводимо дні сталої енергії. Цей рік не став виключенням. Цього року у вересні розпочали дні сталої енергії, де брали участь понад 100 учнів наших закладів освіти віком від 7 до 17 років. Були різні номінації, усього 4: створення відеороликів, створення плакатів тощо. Всі дітки, які отримали перемогу, сьогодні нагороджені та мають великі гарні відзнаки для своїх закладів освіти».

Учениця ліцею №3 Лідія Личагіна зайняла 3 місце у номінації «Проведення енергоаудиту». Основну увагу у проєкті, розповідає одинадцятикласниця, приділила зеленій енергетиці і порівняла навчальні заклади Івано-Франківська та столиці країни, які користуються альтернативними джерелами енергії:

«Я порівняла ірпінський ліцей «Мрія», а також ліцей №15, в якому завдяки, до речі, бюджету участі з’явилися сонячні панелі, дізналася, власне, як ми зберігаємо енергетику і що ми можемо, власне у моєму ліцеї №13, робити для того, щоби покращити ситуацію».

Семикласниця Варвара Малахова отримала перемогу у номінації «Оформлення плакатів». Дівчина шукала найнеочікуваніші факти про відновлювальні та невідновлювальні джерела енергії:

«Наприклад в Америці почали будувати дорогу. І коли по ній будуть їздити машини, то на ній буде вироблятися електроенергія. Найцікавішим був сам пошук фактів. Дізналася багато того, чого не знала. Найскладнішим, напевно, було оформлення саме цього плакату. Усе це вмістити на формат А3»

Переможці номінації «Створення відеороликів» Дмитро Мануляк, Вадим Беренда та Дмитро Квітковський у межах конкурсу створили відеогру. Хлопці їздили сонячними фермами та приватними господарствами, де встановлено сонячні панелі.

«В межах проєкту ми відвідали Павлівську енергостанцію, яка знаходиться в Павлівці. І ми також їхали в село Чукалівка, щоби поговорити також з нашим колишнім однокласником, сім’я якого встановила сонячні панелі в себе на подвір’ї. Тема близька, цікава нам, перш за все тому, що це актуальна тема, бо Україну зобов’язали перейти на відновлювальні джерела енергії до 2030, 2050-го року, дані розходяться».

За словами міського голови Руслана Марцінківа, залучення школярів до подібних проєктів важливе.

«Насправді дуже важливо, що діти навчаються енергозбереженню і що такі програми діють. Дуже важливо з такими ініціативами підтримувати учнівську молодь, учнів нашого міста. Тому я вважаю, що це дуже добре проведення такого конкурсу і відзначення тих дітей, які сьогодні задумуються над такими речами і дають практичні поради»

До слова, Дні сталої енергії в Україні відзначають щороку разом із усією Європою.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua