Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Прикарпатті триває вакцинація від кору, епідемічного паротиту та краснухи

screenshot 13 2 - На Прикарпатті триває вакцинація від кору, епідемічного паротиту та краснухи - rai.ua Новини

Рівень охоплення нижчий, ніж повинен бути задля вироблення колективного імунітету. На Прикарпатті триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

На Прикарпатті близько 27 тисяч дітей до 18 років не мають взагалі, або мають тільки одну дозу вакцинації проти кору, паротиту, краснухи. Задля вироблення колективного імунітету, нагадує головна обласна лікарка-педіатр Лариса Підвербецька, прищепитись мають 95 % дітей. Такого рівня охоплення Івано-Франківщина, як і вся Україна, не має вже тривалий час. Відтак, в 2023 році розпочата «наздоганяюча вакцинальна кампанія» проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Лікарка пояснює, вакцина комбінована і захищає від 3 інфекційних захворювань. Перше – це кір. І на сьогодні в Україні вже зафіксовано 30 випадків цього захворювання. Воно є дуже небезпечним.

За статистикою, каже Лариса Підвербецька, з 10 невакцинованих дітей, які контактували з кором, захворіє 9. А з 1 тисячі хворих людей – 1 помирає, а 1 хворіє на енцефаліт. До слова, під час попереднього спалаху кору у 2018, в Івано-Франківській області померла доросла жінка.

А епідемічний паротит небезпечний в першу чергу для хлопчиків. Оскільки після перенесених ускладнень може виникнути безпліддя.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua