Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Коломиї понад 150 років присвоюють звання почесного громадянина міста

screenshot 2 14 - У Коломиї понад 150 років присвоюють звання почесного громадянина міста - rai.ua Сюжети

Щороку книга Почесних громадян Коломиї поповнюється новими іменами. Кожного року у міській раді працює спеціальна комісія. У 2023 році такий статус отримав Геннадій Романюк. Присвоювати звання почесних громадян у Коломиї – не нова традиція. Таке у місті над Прутом запровадили ще за Австро-Угорської доби – більш як 150 років тому.

Почесними громадяни Коломиї за цей час стали 96 людей. Такий титул може отримати мешканець громади чи інших регіонів України, або й іноземець, чиї здобутки і діяльність вплинули на життя міста.

Книга почесних громадян й інформація про них збергіється у Музеї історії міста Коломиї. Директорка закладу Уляна Мандрусяк зазначила, що традицію започаткували у місті над Прутом ще за доби-австо-угорської імпереї. Підвердження цьому – музейний експонат.

Відновили присвоєння звання почесних громадян у Коломиї у 1996-го році. В той часа це робили представники виконкому. З 2010-го року за таке рішення голосуюють депутати міської ради і тільки після того, як кандадат отримає схвальне рішення на відповідній комісії.

Звання почесного громадяна предбачає – 50% знижку на користування комунальними посулгами та безкоштовним проїзд громадським транспортом у громаді. Щороку присвоюють звання прочесного громадянина міста 1 дюдині на рік. Виняток – загиблі на війні Герої. У 2022-му почесними громадянами посмертно стали 29 військових.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua