Онлайн TV FM радіо FM пауза

“Газові” переговори між Україною, Росією та ЄС відбудуться у Варшаві

У Варшаві 2 травня відбудуться переговори міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, Єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера і міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака.

Вони стосуватимуться погашення Україною боргу за поставлений Росією газ, ціни на газ для України, а також транзиту російського газу в Європу через територію України, передає власний кореспондент Укрінформу.

Ініціатива проведення тристоронніх переговорів належить російській стороні.

Москва наполягає, що з початку квітня 2014 ціна газу для України у зв’язку з денонсацією російською стороною так званих “харківських угод”, укладених в 2010 році, збільшилася до $485 за тисячу кубометрів. Країни Євросоюзу, які отримують газ через Україну, платять за газ, що поставляється “Газпромом”, менше майже на чверть – приблизно 370$.

На сьогодні Україна винна Росії за газ близько $2,2 млрд. Москва попередила Київ: якщо буде зірвано платіж за квітневі поставки (розрахунок до 7 травня), то Росія переведе Україну на передоплату, що спричинить перебої у транзиті російського газу до Європи через територію України.

Водночас 28 квітня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова виплатити $2,2 млрд газового боргу Росії, якщо “Газпром” погодиться продавати Україні газ по $268,5 за тис. кубометрів. За його словами, така пропозиція “Газпрому” вже направлена.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua