Онлайн TV FM радіо FM пауза

Біг сприяє збереженню розумових здібностей – медики

Заняття спортом на свіжому повітрі у 20 років можуть захистити мозок у середньому віці, показало дослідження, проведене у США. Вправи, що підтримують серце, – такі як біг, плавання і їзда на велосипеді – поліпшують мислення і пам’ять через 20 років.

Вчені кажуть, що дослідження, опубліковане у журналі КлацнутиNeurology, свідчить про переваги для мозку від хорошого стану серця.

Від стану серця залежить, наскільки добре організм поглинає кисень під час вправ і транспортує його до м’язів.

Дослідники з Університету Міннесоти в Міннеаполісі протестували майже 3000 здорових людей з середнім віком 25 років.

Вони пройшли тести на біговій доріжці для перевірки стану їхньої серцево-судинної системи під час першого року дослідження, а потім знову – 20 років по тому.

Їх попросили бігти якомога довше, доки вичерпаються сили або з’явиться задишка.

Когнiтивні тести через 25 років після початку дослідження вимірювали пам’ять і здатність мислити.

Ті, хто протримався довше на біговій доріжці, показали кращі результати і в тестах пам’яті та навичок мислення 25 років по тому, навіть після поправки на такі чинники, як куріння, діабет та високий рівень холестерину.

Люди, які через 20 років показали незначну різницю в тестах на тренажерній біговій доріжці, краще виконували завдання на логічне мислення, ніж ті, в кого різниця між двома результатами була велика.

“Багато досліджень показують переваги здорового серця для роботи мозку, – каже автор дослідження Девід Джейкобс. – Це ще одне важливе дослідження, яке має нагадати молодим людям про переваги фізичних вправ для зміцнення серцево-судинної системи – таких як біг, плавання, їзда на велосипеді чи вправи з кардіофітнесу”.

За словами доктора Джейкобса, медики дедалі частіше послуговуються концепцією ідеальної фізичної форми, яка поєднує соціальні, фізичні та ментальні аспекти здоров’я.

“Насправді повний набір аспектів здоров’я вашого організму і взаємозв’язок цього повного набору – ось що впливає на когнітивну функцію в середньому і старшому віці”, – сказав автор дослідження BBC News.

Доктор Саймон Ридлі, керівник відділу досліджень в організації Alzheimer’s Research UK, наголосив на перевагах фізичних вправ: “Дедалі зростає кількість доказів того, що фізична активність скорочує ризик деменції і занепаду розумових функцій”.

“Багато досліджень показали взаємозв’язок між здоровим способом життя в молодості і кращим станом здоров’я в старості, – каже дослідник. – Інвестування в наукові дослідження є надзвичайно важливим для кращого розуміння того, як захистити мозок від старіння”.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua