Онлайн TV FM радіо FM пауза

Платникам єдиного соціального внеску „спрощенцям” про найважливіше

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання праці найманих працівників, нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 34,7% від отриманого доходу. Ця сума визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI та не менше розміру мінімального страхового внеску.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок, тобто 20706 гривень станом на 01.01.2014 р. 

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та підлягає сплаті щомісяця. Мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2014 року становить 1218 гривень, відповідно розмір мінімального страхового внеску – 422,65 гривень.

Таким чином, навіть якщо підприємець-єдинщик не отримував доходи від здійснення підприємницької діяльності у звітному періоді, йому необхідно самостійно нараховувати та сплачувати єдиний соціальний внесок і за такий період.

ДПІ у Галицькому районі  нагадує, що у разі несвоєчасної сплати ЄСВ (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.
При цьому, суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені законом, є недоїмкою.

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату платником суми ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ, а на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення.

Нагадаємо, що порядок нарахування та сплати єдиного соціального внеску регулюється Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

ДПІ у Галицькому районі ГУ Міндоходів   
в Івано-Франківській області

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua