Знахарі в Україні стверджують, що немає ефективніших ліків проти раку і будь-яких доброякісних пухлин, чим сік гриба веселки (Fallus impudicus), інформують Версії.
У селі Космач на Гуцульщині цим грибом лікуються віддавна і називають його здебільшого гриб веселун. У сусідніх з Космачем селах цей гриб має ще назву панна. Його вживають в сирому вигляді, в сухому, у вигляді різних настойок, повідомляє журналіст Дмитро Пожоджук у соцмережі “Фейсбук”, пишуть Версії з посиланням на “Вікна”.
Найбільш поширеним і зручним способом застосування гриба веселка з лікувальною метою є вживання його настойки. Настойку робили космацькі знахарі Юрій Бербеничук, Анастасія Кіращук, Явдоха Вінтоняк на горілці, розведеному спирті, самогоні, вині, олії (краще оливковій чи лляній). Щодо спирту, горілки чи самогону, то більшість дослідників радять виготовляти настойку на самогоні міцністю не вище 35 градусів: на 3 літри рідини додати 750 грам порізаного невеличкими шматками сирого гриба. Веселку краще різати ножем з нержавіючої сталі. Крім того кусочки гриба після настоювання викидати не варто, їх краще з’їдати по мірі використання настойки. При виготовленні лікарства із сухого гриба, його треба брати 75 грам, тобто з розрахунку 25 грам сухого гриба на 1 літр спиртного. Веселка при сушінні стає легшиою в 10 разів. Настоювати гриб треба в скляному чи емальованому посуді в темному, прохолодному місці. Строк настоювання має бути не меншим, як 3 тижні. Оптимальний строк настоювання 2 місяці. Чим довше настоюється гриб тим більш цілющою стає настойка. Строк її придатності настойки 2 роки. Зберігати і настоювати можна в холодильнику.
Гриб можна вживати з медом, цукром. Лікуються також порошком із висушених і перемелених грибів. Настоянки веселки роблять і на оливковій чи лляній олії або на сухому червоному вині. Також роблять мазі з веселки, желе, сік, порошок із висушених і перемелених грибів.
Для профілактики онкологічних та інших хвороб в деяких місцевостях веселку вживають в їжу. У Космачі, наприклад, добрим фахівцем у цій справі є Гафія Петришин. Для цього принесений з лісу гриб (яйце) ріжуть як на салат, приправляють сіллю, сметаною і з’їдають. Можна додавати за смаком інші приправи (часник, цибуля). Такий салат можна вживати досить часто, бо веселка не має протипоказань і поєднується з іншими ліками. Інколи веселку готують з яєчнею.
Тимофій Книшук та Олена Кравчук з Космача стверджували, що дуже помічна веселка при багатьох захворюваннях системи травлення та сечостатевої системи, зокрема нирок. Всілякі виразки і запалення шлунково-кишкового тракту добре піддаються лікуванню веселкою. Лікує гриб і хвороби обміну речовин, підвищену та понижену функцію щитовидної залози, різні форми
діабету, всякого роду затвердіння, папіломи, тощо.
Концентрована настойка веселки застосовується для лікування суглобів, остеохондрозу: сирі порізані на дрібні кусочки яйця веселки треба скласти в півлітрову банку і залити доверху слабкою (30гр.) горілкою. Настоювати 3 тижні і змащувати хворі місця на ніч, тепло укутавши. Кажуть, що такими компресами можна вилікувати суглоби назавжди. При шкірних хворобах (рани, виразки, забиття, гематоми, свищі, рожисте запалення шкіри, опіки, ошпарення, грибкові ураження) треба 100 гр гриба залити 200 мл горілки, настояти не менше 3-х тижнів, не відфільтровувати. На проблемні місця слід робити примочки (не компреси).
Василина Прощук та Гафія Рошканюк з Космача запевняли, що жіночі хвороби, зокрема такі, як фіброми, міоми, кісти, приховані статеві інфекції, також лікуються препаратами з веселки. Для цього залежно від хвороби використовують як традиційну настойку веселки, так і сік з неї, мазі, порошок із сушеного гриба.