Безалкогольний газований напій Айрн-Брю виробляють у Шотландії вже понад століття. Тут він нарівні з такими світовими брендами, як Кока-Кола та Пепсі. Та нещодавно виробники були змушені змінити його рецепт і зменшити вміст цукру на половину. Усе через новий податок на цукор, який набрав чинності минулого тижня. Його мета — домогтися підвищення цін на такі напої з високим вмістом цукру.
Тоді британці менше їх купуватимуть, і це, як сподівається влада, допоможе зменшити кількість дітей з ожирінням. Якщо в 100 мілілітрах напою міститься понад 5 грамів цукру, то покупці заплатять додаткові 25 американських центів. Якщо в 100 мілілітрах більш ніж 8 грамів, то податок підскочить до 34 центів за літр.
Про новий податок влада оголосила в березні 2016 року. Відтоді 50 % британських виробників газованих напоїв та соків зменшили вміст цукру у своїй продукції. Деякі споживачі незадоволені змінами. Серед них Раян Аллен. На горищі в нього збереглися запаси Айрн-Брю, зробленого ще за традиційним рецептом.
У кожній банці — по вісім чайних ложок цукру.60 % жителів Великої Британії страждають від ожиріння, і кожний четвертий має зайву вагу. Органи охорони здоров’я країни підтримують податок. Зібрані гроші планують пустити на приготування здорових шкільних сніданків і будівництво спортивних шкіл. Примітно, що Кока-Кола не планує зменшувати кількість цукру у своєму класичному напої. Тому за банку напою споживач заплатить на 14 центів більше.