Онлайн TV FM радіо FM пауза

Протидифтерійної сироватки в Україні близько 900 доз, – Марія Бойко

Франківщина є лідером серед захворювання на кір, однак МОЗ вже попереджає про можливість нового спалаху – тепер дифтерії.

“Репортер” вирішив дізнатися в очільниці управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марії Бойкояка ж ситуація з вакцинами проти дифтерії на Прикарпатті.

Цікавить стан з вакцинами від дифтерії для дорослих і дітей. Які нині є в наявності і в якій кількості?

– Вакцини проти дифтерії та правцю в області – в поліклініках, дитячих консультаціях є. Це вакцина проти дифтерії-правцю-кашлюка для дітей 2-4-6 місяців та 18 місяців виробництва Індія, вакцина для профілактики дифтерії та правцю для дітей 6 років, виробництва Болгарії. Та вакцина для профілактики та правцю із зменшеним вмістом антигену для підлітків 16 років та дорослих, виробництва Індії.

Чи були зафіксовані випадки дифтерії за останні півроку? Якщо так, то де і скільки?

– Ні, впродовж 2016-2017 року випадків підозри на дифтерію в області не фіксувалось. В той же час з 2010 по 2015 – щороку ми мали 2-3 випадки підозри на дифтерію і серед дорослих, і серед дітей. У 2015 році в грудні мали смерть молодої жінки, 37 років, в якої була підозра на дифтерію.

Яка наявність протидифтерійної сироватки в області?

– Протидифтерійної сироватки в Україні наявно близько 900 доз.

Сироватка – не панацея. ЇЇ пізнє введення через пізнє і несвоєчасне звернення пацієнта за меддопомогою – не завжди рятує від смерті. Аніж лікувати хворобу її легше попередити вацинацією

Кому варто вакцинуватися в першу чергу?

Сьогодні – всім: і дітям – згідно віку та календаря щеплень, і дорослим – бо остання ревакцинація була у більшості понад 10 років тому.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua