Захворів 51-річний мешканець Снятинського району.
Хворий 28 січня звернувся в Заболотівську районну лікарню, вже 30 січня чоловіка перевели у відділення інтенсивної терапії обласної клінічної інфекційної лікарні з діагнозом “Ботулізм харчовий, офтальмоплегічний і фоноларингоплегічний синдроми”.
Ймовірною причиною отруєння став м’ясний паштет домашнього приготування чи ковбаса, які їв хворий.
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, виникає в результаті вживання продуктів, що містять токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (ботулотоксин). Захворювання розвивається при вживанні заражених клостридіями харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без достатньої термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (тушонки, паштети, консервовані гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти), виготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по наявності здуття консервних банок, що пов’язане з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності збудника. При цьому смак, запах та вигляд продукту не змінюються.
Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує передачу нервових імпульсів і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%.