Онлайн TV FM радіо FM пауза

7 вересня в історії

70 – римляни взяли Єрусалим, придушивши повстання в Іудеї, що тривало чотири роки

1303 – кульмінація в боротьбі церковної та світської влади: Гійом Ногаро за дорученням короля Франції Філіпа IV Красивого заарештував Папу Римського Боніфація VIII в місті Ананьї.
Це було зроблено у відповідь на буллу Папи, в якій той проголосив абсолютний пріоритет церковної влади над світською, і збирався відлучити короля від церкви.
Римські війська і жителі міста через три дні звільнили Папу, але наступного дня він помер від апоплексичного удару

1533 – народилася Єлизавета I, королева Англії та Ірландії у 1558-1603 рр., остання з династії Тюдорів

1664 – англійці захопили голландське місто Новий Амстердам (нині Нью-Йорк)

1726 – народився Франсуа Філідор (Данікан-Філідор), французький композитор, творець французької комічної опери, шахіст, шаховий теоретик.
Свого часу вважався найсильнішим шахістом у світі

1763 – англійський король Георг III видав відозву із закликом заселяти Канаду

1792 – запорожці причалили свої струги до берегів Таманського півострова.
У перші два роки міграції на Кубань переселилися 25 тисяч козаків на чолі з отаманом Захаром Чепігою. Вони створили 40 станиць

1812Бородінська битва між російською і французькою арміями, визначальна у війні 1812 р. (за 125 км на захід від Москви).
12-годинний бій, у ході якого французам вдалося захопити позиції російської армії в центрі і на лівому крилі, завершився відходом французів на вихідні позиції. Наступного дня російська армія відступила.
Втрати – близько 30-50 тисяч із французької сторони, 39-45 тисяч – із російської.
Бородінська битва вважається найбільш кровопролитною в історії серед одноденних битв

Командувач росіян Михайло Кутузов на командному пункті. Картина Анатолія Шепелюка
(державний музей-заповідник “Бородіно”)

1822Бразилія проголосила незалежність від Португалії

1859 – оточений у гірському аулі Гуніб імам Шаміль, провідник повстанців Кавказу, здався в полон російським військам.
Його відправили до Петербурга, згодом поселили в Калузі, а в 1870 р. дозволили переїхати до Мекки, де ватажок горців і помер.
Полон Шаміля, який чверть століття очолював боротьбу народів Чечні і Дагестану проти Росії, означав перелом у ході Кавказької війни

1870 – народився Олександр Купрін, російський письменник

1875 – народився Олександр Мурашко, український художник, педагог і громадський діяч.
За картину “Карусель” 1906 р. отримав золоту медаль Х Мюнхенської міжнародної виставки.
Один з організаторів Української академії образотворчого мистецтва в Києві в 1917 р.
Убитий більшовиками

1892 – першим чемпіоном світу з боксу в рукавичках став 26-річний американець Джеймс Корбетт

1909 – першим пілотом, який загинув під час польоту на аероплані, став француз Ежен Лефевр. Він розбився, виконуючи політ на новому біплані “Райт” тип А

1909 – народився Еліа Казан (Казанжоглу, Казанйоглус), американський кінорежисер, продюсер, сценарист, греко-турецького походження, лауреат кількох “Оскарів”.
Для багатьох у Голівуді Казан став символом слабохарактерності й зрадництва після того, як у розпал маккартизму на допиті в комісії з розслідування антиамериканської діяльності назвав імена кількох режисерів і сценаристів, котрі, як і він, свого часу були членами Компартії. Майже всім їм довелося піти з кіно або навіть залишити країну.
У березні 1999 р. Еліа Казану було присуджено почесний “Оскар” за внесок у кіномистецтво. Під час вручення 89-річному режисерові цієї премії частина залу лишилася сидіти, демонстративно висловивши своє презирство людині, яка зрадила своїх колег

1910 – народився Олександр Засядько, український радянський господарський, державний і партійний діяч.
Був начальником комбінатів “Сталінвугілля” і “Молотоввугілля”, міністром вугільної промисловості СРСР, заступником голови Ради міністрів СРСР та ін.

1911 – народився Тодор Живков, лідер ЦК Компартії Болгарії у 1954-1989 рр., з 1971 р. – голова Держради Народної Республіки Болгарія.
Сьогодні – 100 років від його народження

Дорогі товариші Леонід Ілліч Брежнєв
і Тодор Живков

1918 – на базі Петроградського телеграфного агентства та Бюро преси при Раднаркомі РРФСР створено Російське телеграфне агентство (РОСТА)

1923 – засновано Інтерпол.
Цього дня у Відні завершив роботу II Міжнародний з’їзд співробітників кримінальної поліції, на якому ухвалили рішення про створення Міжнародної кримінальної комісії з постійним бюро у столиці Австрії.
Після війни штаб-квартира організації перебралася до Франції, і тоді вперше було використано назву Інтерпол для її телеграфної адреси. Нині штаб-квартира Інтерполу розташовується в Ліоні

1928 – в СРСР засновано орден Трудового Червоного прапора

1930 – народився Бодуен I, король Бельгії у 1951-1993 рр.
У 1990 р., коли парламент ухвалив закон, що дозволяє аборти, Бодуен із релігійних причин (і, ймовірно, особистих – у нього не було дітей) відмовився брати на себе відповідальність за закон. Він попросив на два дні припинити свої повноваження, і уряд, що діяв як регент, підписав акт

1941 – під натиском німців радянські війська залишили міста Глухів і Конотоп Сумської області

1941 – в Україні німецька окупаційна влада почала попереджувальні арешти активних діячів ОУН(Б). Цього дня був затриманий керівник північної похідної групи М. Климишин

1943 – Гіммлер видав наказ по СС про знищення промисловості Донбасу під час відступу.
Радянські війська зайняли районні центри Селидівка та Сергіївка Сталінської області, Конотоп, Зноб-Новгородську та Сміле Сумської області та ін.

1945 – у Берліні відбувся парад переможців – союзницьких військ СРСР, США, Великої Британії та Франції.
У параді взяли участь радянські війська, які штурмували Берлін, американські, англійські та французькі війська, що перебували в Берліні для несення окупаційної служби у відведених їм секторах західної частини міста

1953Микита Хрущов обраний першим секретарем ЦК КПРС

1977 – президент США Джиммі Картер і військовий керівник Панами Омар Торріхос підписали угоди, згідно з якими Панамський канал у 2000 р. мав бути переданий Панамі

1978 – у Лондоні скоєно замах на болгарського дисидента, оглядача Бі-Бі-Сі Георгія Маркова – у натовпі його вколов отруєною рицином голкою на парасольці агент держбезпеки БНР. Марков помер 11 вересня.
Це була одна з останніх операцій особливого відділу КДБ, який займався ліквідацією зовнішніх ворогів

1984 – у Римі помер Йосип (Йосиф) Сліпий, видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944-1984 рр., кардинал.
У 1992 р. прах кардинала перепоховали в крипті собору св. Юра у Львові

1986 – єпископ Десмонд Туту став першим чорношкірим главою англіканської церкви ПАР

1987Еріх Хонеккер став першим лідером НДР, що відвідав ФРН

1990 – повернувся з еміграції Микола Руденко – відомий правозахисник, засновник Української Гельсінської групи, поет, письменник, філософ.
Він був відновлений у радянському громадянстві

1992 – у газеті “Коммєрсант” (Москва) вперше використано термін “нові росіяни”

1993 – у Києві на ІІ Помісному соборі Української автокефальної православної церкви обрано нового патріарха Київського і всієї України УАПЦ – ним став єпископ Переяславський і Січеславський Димитрій (у миру – Володимир Ярема)

1994 – у Києві на Республіканському стадіоні збірна України провела перший у своїй історіїофіційний матч. У рамках відбіркового турніру чемпіонату Європи-1996 українські футболісти програли команді Литви – 0:2

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua