Онлайн TV FM радіо FM пауза

Виставка в Лондоні: як насправді вели торгівлю Шовковим шляхом. Відео

виставка в Лондоні Новини

Шовковий шлях у багатьох, можливо, асоціюється з караванами верблюдів, що йдуть степами й пустелями. Але цей торговий маршрут був набагато ширшим, ніж ми вважаємо. Він сполучав Європу та Азію з II століття до нашої ери по XV століття нашої ери.

Нова виставка в Британському музеї прагне розвіяти міфи й пролити світло на історії, що стоять за цією великою торговою мережею.

Наскільки взаємопов’язаними були культури в середньовічну добу, показує ця бронзова статуя Будди. Її виявили на шведському острові Гельге, що на захід від Стокгольма. Імовірно, її виготовили на території сучасного Пакистану в долині Сват наприкінці п’ятисотих років нашої ери. Вона подолала шлях у 5000 кілометрів й опинилася в могутнього ватажка вікінгів.

Виставка називається «Шовкові шляхи». Множину використали навмисно, щоб показати, що це був не один маршрут, а набагато ширша мережа, яка охоплювала Азію, Африку та Європу: від Японії до Ірландії та від Арктики до Мадагаскару.

«Множина важлива, бо ми показуємо її як мережу маршрутів, які перетиналися, які сполучали суспільства всієї Азії, Африки та Європи в усіх напрямках, не тільки суходолом, але й річками й морями», – пояснює Сью Бруннінг, кураторка виставки.

Виставка фокусується на півтисячолітньому періоді: між п’ятисотим і тисячним роком нашої ери.

Часові межі охоплюють династію Тан у Китаї, ісламський Рашидунський халіфат, Візантійську імперію, що була на території сучасної Туреччини та за її межами, і Каролінгську імперію у Франції.

Один із найвизначніших експонатів — величезна фреска, яка колись висіла в Залі послів в узбецькому місті Самарканд. Це твір мистецтва согдійців — народу іранського походження. На фресці зображено персонажів з Індії, Кореї та Китаю на похоронній процесії могутнього согдійського царя.

«Цей настінний розпис пов’язаний з народом, відомим як согдійці, які в той час були великими торговцями на Шовковому шляху й переміщалися на далекі відстані. Маємо сліди перебування їх у Китаї, Індії та на Близькому Сході», – зазначає Сью Бруннінг, кураторка виставки.

І, звичайно, Шовковий шлях був неможливим без шовку. Цей дорогоцінний товар дуже цінували в середні віки, а секрети його виробництва знали лише деякі китайські майстри. За династії Тан його також використовували як валюту.

Виставка завершиться 23 лютого 2025 року.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua