Онлайн TV FM радіо FM пауза

Перший у світі готель, надрукований на 3D-принтері, будують у США. Відео

готель Новини

Технологія 3D-друку та індустрія гостинності поєдналися в пустелі на заході штату Техас у США. Новий готель побудуть на площі понад вісім гектарів. Його зводить 3D-принтер промислового розміру Vulcan, вичавлюючи шар за шаром бетонну суміш.

Як очікують, тут буде 18 житлових будинків із 43 готельними номерами. Власник назвав його першим надрукованим на принтері готелем у світі. Він також додав, що вперше зводить будинки таких обтічних форм.

Принтер понад 14 метрів завширшки, а заввишки — майже п’ять. Важить коло п’яти тонн.

«3D-друк дає вам набагато більше можливостей для експериментів або для створення органічніших форм й обрисів», – розповідає Джейсон Баллард, гендиректор і засновник компанії ― розробника принтера.

3D-друковані будівлі матимуть куполи, арки та вигнуті стіни. Ці архітектурні особливості зазвичай надто дорого відтворювати у великих масштабах, використовуючи традиційне будівництво.

Фахівець з друку стежить за принтером, поки його роботизована рука й сопло ковзають по робочому майданчику, наносячи спеціальну суміш на основі цементу під назвою Lavacrete.

«Основна суміш — це таємний матеріал, тому я не розкриватиму вам всієї формули. Але ми вирішили обмежитися глобально та повсюдно доступними матеріалами, тому ми зможемо будувати в усьому світі й робити це за доступну ціну», – пояснює Джейсон Баллард, гендиректор і засновник компанії ― розробника принтера.

Загалом на будмайданчику має бути три особи, разом із техніком з друку. Це дуже відрізняється від традиційного будівництва.

Утім, дехто висловлює побоювання, що автоматизація 3D-друкарського будівництва може витіснити кваліфікованих робітників, таких як муляри.

«Це може бути однією з проблем, яку нам слід враховувати під час переходу на 3D-друк. Але я ясно бачу, що майбутнє буде більш автоматизованим», – каже Мілад Базлі, викладач технології.

Нагадаємо, що раніше в Техасі за допомогою такого ж принтера збудували житловий квартал у Джорджтауні. Його вже почали заселяти.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua