Цього року фестиваль троянд проходить у Казанлику. Місто стоїть у Долині троянд, де вирощують знамениті квіти.
Захід починається рано вранці на трояндових плантаціях. Дівчата в традиційному одязі збирають пелюстки цих квітів. А поруч ознайомлюють із технологією виробництва трояндової олії та трояндової води.
«Ця інсталяція є так званим перегонним кубом, французькою – аламбік. Сюди ми помістили 20 кілограмів квітів троянд та 80 літрів води. Це посудина для охолодження дистиляту. Пара доходить до посудини-головки, потім стікає цією трубою, остигає в охолоджувальній посудині й потрапляє у резервуар для трояндової води», – пояснює Теодор Василєв, екскурсовод Казанлицького історичного музею.
Після збирання пелюсток виступають фольклорні колективи. Святкування переміщається до міста. Вулицями проходить барвиста колона із 6000 учасників.
Вирощувати троянди в цих краях почали у XVIII столітті. Нині трояндові плантації охоплюють 5000 гектарів. Тут росте різновид дамаської троянди — казанлицька.
«Фестивалю троянд уже 121 рік. І кожне святкування показує результати роботи виробників трояндової олії та продавців троянд. Вони зберігають національний символ — болгарську казанлицьку троянду», – розповідає Галина Стоянова, мер Казанлика.
Цьогоріч для святкування є ще одна причина. Весна видалася теплою, тож троянди зацвіли раніше. Як наслідок, пелюсток зібрали вдвічі більше.
У Болгарії роблять одну з найліпших трояндових олій у світі. А Долина троянд та цей фестиваль приваблюють десятки тисяч туристів.
«Чудово бачити, наскільки важливим є виробництво трояндової олії і цей фестиваль. Він залучає людей до місцевої культури за допомогою музики, танців і страв національної кухні», – зазначає Кайла Віттакер, туристка зі США.
Ефірну олію троянд використовують у виробництві косметики та парфумерії. З пелюсток роблять чай та варення. Їх додають і в рахат-лукум.
Фестиваль троянд проходить по черзі у двох містах: у парні роки — у Казанлику, у непарні — у місті Карлово, де теж роблять трояндову олію.