Незабаром - велике свято Різдва Христового, пише Znaj.ua. У його очікуванні православна церква пропонує християнам поститися. Дізнайтеся, коли потрібно починати поститися та як правильно дотримувати Різдвяного посту? Чи можна їсти рибу і по яких днях? Які продукти харчування не можна їсти мирянам? Пропонуємо календар харчування і приблизне меню, що дозволить вам правильно дотримуватися сорокаденного утримання.

Зустрічаємо Різдво гідно: коли починається та закінчується піст?

Якщо ви хочете підготуватися до благодатного єднання зі Спасителем, Різдвного посту варто дотримуватися з кінця осені й на початку зими. Миряни постяться 40 днів: із 28 листопада до 7 січня.

Як бачите, цей піст на кшталт Великому, тому що також триває 40 днів. Ось чому в Церковному статуті його прийнято називати Чотиридесятницею. Щоправда, він не такий суровий, як напередодні Великодня. Адже православним дозволяється їсти рибу та морепродукти.

Невеличкі виключення, звичайно ж, є. Але про них ми поговоримо трохи пізніше. А поки розкажемо про те, чому цей піст називають також Пилипівським. Уся справа в тому, що останній день перед постом, коли дозволяється, щоб в меню було усе, що душі заманеться, називається заговини. Він припадає на 27 листопада - це день пам'яті апостола Пилипа.

Саме тому люди називають цей день «пилиповками» або «пилипко». Миряни куштують у цей день усе, чого душа забажає. А ось наступного дня, із 28-го листопада, починають поститися.

Як правильно підготуватися до початку Різдвяного посту?

Перш ніж починати поститися, ви повинні зрозуміти для себе, що доведеться не тільки обмежувати себе у раціоні, але й у різних розважальних заходах. Заборонено розважатися, веселитися, вживати спиртне.

Тобто ваша душа повинна очиститися у ці дні. Це своєрідне випробування для вашої душі. Важливо не тільки поститися, але й молитися, ходити до церкви, вести себе розсудливо, бути добрими, не зневажати та не ображати ближніх.

Сьогодні церква ні від кого не вимагає неможливого. Поститися чи ні - це повинно бути виключно ваше рішення. Якщо ви розумієте, що пост вам під силу, тоді починайте кожен новий день із молитви.

Меню: що дозволено їсти і що заборонено?

Напередодні Різдва Христового заборонено їсти будь-які продукти тваринного походження. Не можна вживати м'ясо, яйця, сир, вершкове масло, молоко, сир, кефір, сметану, йогурт.

Морепродукти й риба дозволені. Рибну ікру також можна вживати. Усе це (морепродукти, ікру та рибу) не можна їсти тільки у середу та п'ятницю, а також на Різдвяний Святвечір, 6 січня, напередодні одного із найбільших православних свят.

У ці ж дні не можна пити вино та вже тим паче якісь інші спиртні напої. І додавати у раціон рослинну олію. По середах, п'ятницях та 6 січня меню повинно складатися із хліба, фруктів, овочів, супів, каш, сухофруктів, горіхів. Раціон у ці дні без олії називається сухоядінням.

Заборонено їсти цукерки, шоколад, халву, торти, морозиво, печиво та інші ласощі. Макарони, бобові та будь-які крупи їсти дозволяється. Дітям також можна поститися, але не так суворо, як дорослим.

Наприклад, варто поговорити із дитиною про те, щоб він не їв солодощів і не так багато дивився ТВ, не грав у комп'ютерні ігри, якомога менше часу проводив із мобільним. Тоді піст для нього буде із більш глибоким змістом, ніж, припустимо, якщо йому доведеться відмовлятися від м'ясних страв.

Як же зустріти Новий рік у переддень Різдва?

Згідно із церковними приписами, Новий рік можна відзначити у колі рідних та близьких. Але він повинен бути скромним. Без вживання спиртних та масових гулянь. У 2019 році 31 грудня припадає на вівторок. Як правило, українці починають проводжати рік, що минає, о 9-10 вечора. І зустрічають Новий рік опівночі.

У вівторок у меню дозволені риба, ікра та морепродукти. Тож на вашому новорічному столі можуть бути смачні страви із них. Дозволяється келих-два червоного вина. Або ви можете випити опівночі келих шампанського. Якщо ваші помисли чисті й ваш раціон скромний, - це не буде вважатися великим гріхом.

Як тримати Різдвяний піст, Аpostrophe.ua
Як тримати Різдвяний піст, Аpostrophe.ua

Є дуже багато найрізноманітніших смачних пісних салатів із кальмарів та креветок. Вони добре поєднуються із кропом, петрушкою, кінзою, баклажанами, болгарським перцем, лимоном або помідорами. Рецептів із риби та морепродуктів сьогодні більше, ніж достатньо.

Якщо ви захочете покататися із дітьми на санках, це розвага у переддень Різдва дозволяється. Можна погратися у сніжки, зліпити сніговика. Згідно із думкою різних церковнослужителів, таке проведення часу під час посту не вважається чимось ганебним.

Як виходити із Різдвяного посту?

Найважчий день у низці посту перед Різдвом Христовим, напередодні цього дня, 6-того січня. Адже не можна їсти цілий день. І тільки ввечері, після появи першої різдвяної зірки, можна починати трапезувати. Але вживати тільки святкову кутю, приготовану із зерен пшениці, чечівіци або рису.

У сочиво дозволено додавати мак, горіхи та мед. Миряни куштують кутю у пам'ять про піст пророка Даниїла та 3-х юнаків, які їли насіння. Під час молитов під час посту християни також згадують і про них.

Саме тому в переддень Різдва у мирян прийнято розмочувати насіння пшениці у меді та живильному соку із маку, волоського горіха або мигдалю. Усе це - символ майбутнього воскресіння під дією благодаті Божої.

Як тримати Різдвяний піст, Eg.ru
Як тримати Різдвяний піст, Eg.ru

Пшеницю, сочевицю або рис можна перед вживанням зварити. У святкове сочиво дозволено додавати родзинки, курагу, чорнослив, інші сухофрукти й горіхи. Мед у цій страві символізує майбутнє солодке життя у тандемі з Богом. Іншими словами, сочиво нагадує нам про духовний зв'язок із Богом.

Починати виходити із посту потрібно 7 січня. Робити це необхідно поступово. Додайте у раціон спочатку сир або кефір, потім вводьте поступово яйця, м'ясо. Не накидайтеся на всі продукти тваринного походження відразу. Тим паче обмежте у перші дні вживання жирних сортів м'яса.

Ваш організм повинен потроху звикати до страв тваринного походження. У іншому випадку ви завдасте непоправної шкоди своєму здоров'ю. Якщо піст через якесь захворювання може завдати вам шкоди, але ви хочете поститися, порадьтеся зі своїм лікуючим лікарем.

Про що потрібно пам'ятати у Різдвяний пост?

Головне - це не «їсти» під час посту своїх рідних, близьких та знайомих. Бути чистими душею й помислами. Не сваритися ні з ким, бути добрими й милосердними. Намагайтеся прощати минулі образи, не лихословити, забути про подразнення, гнів та лють. Не гарячкуйте через дрібниці.

І весь час пам'ятайте про Бога. Адже, коли ми сваримося та кричимо, то тим самим ламаємо той «місток», який поступово будували на шляху до Бога. Ваша головна мета - душею й тілом підготуватися до великого свята.

Як тримати Різдвяний піст, Glavred.info
Як тримати Різдвяний піст, Glavred.info

Різдво Христове - це день, повний радості та щастя, тому що на світ з'явився Ісус Христос. І не варто забувати про Діву Марію, яка подарувала його світові, згадати у молитвах про неї. Весь світ повинен радіти у цей день. Постіться також і духовно, щоб до Різдва стати духовно чистими.

Тим мирянам, які хочуть зрозуміти краще суть цього посту, необхідно прочитати тропар і кондак. Вони так і називаються - до свята Різдва Христового. Намагайтеся хоча б щонеділі ходити до церкви, бути на службі, молитися разом із іншими православними. Просити у Господа Бога прощення забутих гріхів.

Дуже важлива сповідь і таїнство причастя. Під час посту ми також повинні бути щедрими і добрими. Давайте жебракам милостиню, кайтеся, щоб із чистою душею та помислами прийти на Різдво до Ісуса Христа.

Зустрічайте явище сина Божого із благоговінням! Пройдіть через піст і принесіть йому свій чистий розум, добре відкрите серце й душу, повну любові до Бога. Харчуйтеся правильно, дотримуйтесь церковного вчення.

Свідоме самообмеження у їжі повинно привести вас до Спасителя. Просувайтеся у своїх духовних діяннях. Будьте вільними від суєти. Зростайте та ставайте ближчими до Ісуса Христа крок за кроком. Нехай нічого не зашкодить вашій душі!